– Jag hade börjat känna att det inte var jättekul att gå till jobbet längre. Men nu känns det roligt igen, säger hon.

Att driva en affär är något helt annorlunda. Tillsammans med Maggan Hultström gör hon det mesta. De åker själva till Linköping och hämtar varor, chark, frukt och grönt. I butiken finns också närodlat, både grönsaker och blommor från Askeby.

– Vi har inriktat oss på närodlat, det finns många småbrukare här i närheten och kan man minska transporterna är det bra för miljön, säger hon.

Artikelbild

| "Det här är kanon", säger kunderna Hans Möller och Joel Häkänen Wisjö till Anci Carlsson.

Kunderna kommer och går. Det finns många stammisar. Nu på sommaren satsar de extra med öppet varje dag i veckan. Det är för att även möta turisterna, som kanske åker förbi på väg till skärgården.

Numera har de även postutlämningen för orten och intill affären finns även ett kafé med hembakt.

– I början gjorde jag lite olika saker, men nu har jag märkt att det är bullarna som kunderna främst vill ha, säger Maggan Hultström.

Att starta en matbutik på orten var inte helt lätt. Det hade tidigare funnits en butik i många år, men efter att den stängdes var Östra Ryd utan i cirka tio år. Byalaget beslutade sig att ta över affären som ekonomisk förening. För Anci Carlsson blev det att börja om från början.

Artikelbild

| "Det är roligt att gå till jobbet igen", säger Anci Carlsson, som lämnade labbet på Fiskeby efter 25 år och satsar på affären i Östra Ryd.

– Vi har försökt att lyssna på kunderna och be dem säga till om det är något speciellt de vill ha. Då försöker vi ta in det. Vi är en kompletteringsbutik, men försöker ha allt, säger Anci Carlsson.

Affärn får bidrag av Region Östergötland på cirka 150 000 kronor. Ett nödvändigt tillskott för att kunna satsa året runt. Motiveringen är att orten är sårbar och det bedöms som betydelsefullt att denna service finns. Stödet betalas därför ut för att trygga den servicen.

Artikelbild

| "Det är alltid svårt att veta vad man ska ta in och hur mycket. Vi försöker satsa på närodlat", säger Anci Carlsson.

– Vinterhalvåret är tufft, då händer det inte mycket. Det kan vara sega månader efter jul och då behövs verkligen det här stödet. Men vi trivs verkligen här och jag tycker det är roligt. Nu har jag fått nya bekantskaper på orten och jag lär mig saker varje dag, säger Anci Carlsson.

Affärn har även en halvtidstjänst till och en del ungdomar som jobbar ibland. Speciellt på sommaren behövs lite mer personal.