Chefen oroas över nya besparingarna

"Beslutad ram är som helhet klart tillväxthämmande och hotar hela kommunens tillväxt på sikt". Så skriver samhällsbyggnadschef Johan Cöster i konsekvensbeskrivningen av den budget som samhällsbyggnadsnämnden tilldelats.

Samhällsbyggnadschefen Johan Cöster är orolig för tillväxten i Söderköping, när samhällsbyggnadsnämnden måste spara miljonbelopp.

Samhällsbyggnadschefen Johan Cöster är orolig för tillväxten i Söderköping, när samhällsbyggnadsnämnden måste spara miljonbelopp.

Foto: Patrik Selsfors

Söderköpings kommun2019-11-28 08:00

Den beslutade rambudgeten för perioden 2020–2023 innebär en minskning på cirka 3,6 miljoner kronor för samhällsbyggnadsnämnden. I det ligger en minskad personalbudget på 1,2 miljoner plus en ytterligare besparing på 730 000 kronor för att få personalbudgeten i balans. Just nu är det två vakanta tjänster på avdelningen som inte kommer att tillsättas, men den besparingen kommer inte att räcka.

Johan Cöster skriver i sin konsekvensanalys att åtgärderna kommer att leda till sämre service för medborgarna och en "ryckighet i organisationen som inte är önskvärd". Dessutom kan det skapa en osäkerhet kring kommunen som arbetsgivare.

– Vi är en väldigt konkurrensutsatt bransch där konsultfirmor rycker i duktiga medarbetare. Blir det för svajigt kommer de att fundera på vad vi är för arbetsgivare, säger Johan Cöster.

Du skriver att besparingarna hotar kommunens tillväxt, på vilket sätt?

– Enda sättet att styra tillväxten på är genom att jobba med detaljplaner. Vi har förväntningar på oss vad gäller bostadsbyggande, åtaganden gentemot Trafikverket och lokala näringslivet. Kan vi inte svara upp mot dem så blir det inte bra över tid.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet var de partier som valde att reservera sig mot beslutet att anta uppdragsplanen i samhällsbyggnadsnämnden.

– Uppdragsplanen i sig har vi inget emot, men den är kopplad till kraftiga nedskärningar och det kan vi inte köpa, säger Sonny Knutling (S), ledamot i nämnden.

– Vi håller kvar vid vårt förslag att höja skatten, det är det vi byggt vårt budgetförslag på.

Partiet är starkt emot nedläggningen av Albogaexpressen och ser allvarligt på att vakanta tjänster på samhällsbyggnadskontoret inte kommer att tillsättas.

– Vi behöver alla tjänster, eftersom vi behöver bygga mer bostäder i kommunen. Det här kan få stora konsekvenser, säger Knutling.

Men Martin Sjölander (M) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, säger att är besparingen var tvungen att göras. 

– Vi har de pengar vi har och nu har det blivit de här prioriteringarna.

Hur ser du på att besparingarna på personalen riskerar att påverka tillväxten?

– Vi har justerat upp taxorna för att hålla uppe farten, men det är klart att det kommer att påverka.

Är du oroad?

– Nej, inte i nuläget, men det kommer att bli ett tufft år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!