I drygt 65 år har fotografen Lars Hedenström följt utvecklingen på Eknön i Slätbaken med sin kamera och kikare. Nu berättar han om sina regelbundna besök och om öns fågelliv, geologi och träd. Han är först ut i vårens föreläsningsserie på Stinsen i Söderköping. Vårens föreläsningar har utökats till fem stycken.

Erik Petersson, historiker och författare ska berätta om anknytningen mellan två kungar under 1500-talet och Söderköping. Han har skrivit flera uppmärksammade böcker bland annat biografier över kungarna Kristian II (Kristian Tyrann) och Karl IX.

"Det svenska dasset" är en av böckerna som Kalle Bäck, professor i historia vid Linköpings universitet, har skrivit. Han ska berätta om Sverigebilden och föreläsning sker på Bottna bygdegård.

Röda stugor med vita knutar, trädgårdar med rabatter och fruktträd anses vara en typisk Sverigebild. Men hur länge har den bilden egentligen funnits?

Baddräktsmodet genom tiderna berättar Marianne Larsson från Nordiska museet i Stockholm om. Det blir även en föreläsning om folkkonst och kreativitet av Johan Knutsson, professor i möbelkultur.