Redan utanför kyrkan märks det att det något speciellt på gång. En stor vit buss har parkerat vid sidan av kyrkan och vissa fönster har täckts för. SVT har med sig fem ton utrustning och inne i kyrkan är det riggat med 40–50 lampor. Kyrkan är stämningsfullt juldekorerad och framme vid predikstolen står Charlotte Farholt och håller predikan för en kamera.

– Det var väldigt nervöst. Men för församlingen är det här roligt, säger hon efteråt.

Senast SVT spelade in gudstjänst i Söderköping var 1985. Tidigt förra hösten började diskussionerna mellan SVT och kyrkan om ett nytt samarbete och före jul förra året blev det bestämt att julgudstjänsterna 2018 skulle spelas in i Söderköping.

Artikelbild

| "Det var pirrigt i början så förskräckligt, men sen släppte det" säger kyrkoherde Ola Linderoth. Här får han och Charlotte Farholt, präst, instruktioner av producent Johannes Söderberg på SVT.

– Det är ju en fantastiskt vacker katedral och det finns många begåvade personer här. Det är en kyrka som funkar för oss, säger producenten Johannes Söderberg på SVT.

– Dessutom är det nära, säger en tekniker och syftar på att teknikteamet är baserat i Norrköping och Linköping.

Kyrkoherde Ola Linderoth är glad över uppdraget och berättar att han fått lära sig mycket.

– Jag trodde att de spelade in varje gudstjänst för sig, men så är det absolut inte, säger han.

Artikelbild

| Charlotte Farholt skriver om sitt manus lite snabbt.

Under fredagen spelades all textläsning in och då var bland andra fyra präster och sju kyrkvärdar på plats. Under lördag och söndag är det dags för all musik, kör och psalmsång att spelas in. Då kommer också församlingen var med i bild.

– Sen blir det ett evigt klippande för att få ihop ett program, säger Ola Linderoth.

Artikelbild

| Många meter sladd och 40-50 lampor, totalt fem ton utrustning har SVT med sig.

Han och Charlotte Farholt säger att det har krävts mycket förberedelser och planering inför inspelningarna.

– Jag skrev min predikan för två månader sen, men det har varit möten med SVT i princip varje månad sen i mars. Alla texter och allt som ska sjungas ska skickas in till SVT och gås igenom. Det är ett stort maskineri, säger Charlotte Farholt.

Artikelbild

| Det har krävt mycket jobb och förberedelser men nu är inspelningarna igång.

Gudstjänsterna kommer sändas på julafton, juldagen, annandag jul och första söndagen efter jul. Julbönen på julafton väntas ses av cirka en halv miljon människor och de andra tre programmen av omkring 200 000 personer.

– Det är naturligtvis roligt, men det har aldrig varit min längtan att få vara med i tv. Jag tänker inte på att det är så mycket folk utan huvudsaken är att man når ut till någon. Att någon tanke få leva vidare hos någon.