De reagerar efter skadegörelsen i stan

Senaste tidens ökning av skadegörelse, klotter och bränder får kommunen att agera. Nu kraftsamlar Ungdomsgruppen i Söderköping för att stävja problemen.

Ungdomsgruppen, som bland annat involverar skolan, Focus och polisen, startar ett aktivt arbete för att stävja problemen som finns bland vissa unga.

Ungdomsgruppen, som bland annat involverar skolan, Focus och polisen, startar ett aktivt arbete för att stävja problemen som finns bland vissa unga.

Foto: Ann-Charlotte Hansson

Söderköpings kommun2019-09-21 13:30

Det är på kvällar, nätter och helger som det förekommit förstörelse på stan den senaste tiden. De misstänkt anlagda bränderna är dels den som inträffade i ett omklädningsrum i Petersburg i somras, samt en på Björkhagaskolan och en på Ramunderskolan. Polisutredningarna är nedlagda, men misstankarna i kombination med ett normbrytande beteende har fått kommunen att agera.

– Vi ser allvarligt på det här. Konsekvenserna av bränder kan bli förödande, framförallt för eleven själv, men också för samhället i stort, säger Johan Kaljo, säkerhetschef.

Ungdomsgruppen, som består av socialtjänst, räddningstjänst, polis, skola och fritidsverksamhet, har nu dragit igång ett aktivt arbete och har gått ut med ett brev till alla målsmän i årskurs sex till nio.

– Fritidsgården Focus och polisen kommer att kontakta vårdnadshavarna till de som vi känner lite extra oro för.

Vad kan föräldrarna göra?

– Vi vill uppmuntra dem till stödja sina ungdomar till hälsosamma livsval och att de lyfter konsekvenserna av deras agerande.

I brevet uppmanas föräldrarna också att röra dig ute på kvällar och helger och att man kan ta kontakt med de nya ”nattvandrarna”.

– Det här brevet är ett bra initiativ från kommunen. Vi vill gärna fånga upp de unga som det finns en oro kring, säger Karl Landström, gruppchef på områdespolisen.

Senare under läsåret kommer skola, socialtjänst och polis bjuda in vårdnadshavare till en informationskväll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!