Mattias Geving, tidigare kommunalråd, kom in i regionpolitiken redan vid förra valet men hoppade av efter 1,5 år då han började jobba i Stockholm. Nu gör han comeback och står som första namn på Socialdemokraternas lista i valkretsen som gäller Kinda, Åtvidaberg, Valdemarsvik och Söderköping.

– Kommunpolitiken och regionpolitiken har många beröringspunkter. Mycket av det regionen gör är väldigt viktigt för medborgarna, det handlar om sjukvård, omsorg, skola och arbetsmarknad bland annat, säger han.

Sonnie Knutling har plats nummer tre på listan och har suttit i regionstyrelsen den här mandatperioden. Han hamnade i hetluften direkt när majoriteten beslutade att lägga ner den regiondrivna vårdcentralen i Söderköping.

– Jag reserverade mig mot beslutet, men så här i efterhand tycker jag att det fungerar bra, säger han.

– Däremot ska vi dra lärdom av det så att det inte händer igen, säger Mattias Geving.

Anser du att det var ett misstag att lägga ner?

– Nej, vår bedömning är att vi fått en bättre vård på orten sen dess, den andra vårdcentralen hade inte kraft att klara sitt uppdrag. Men en viktig lärdom att dra är att det inte ska få gå så långt. Vi måste se varningssignalerna i tid så att fler inte ska behöva stänga på grund av dålig ekonomi och kontinuitet.

I förra veckan gjorde Knutling, Geving och Malin Bager Hermansson, på plats 10 på Socialdemokraternas lista, ett besök på Geria för att prata vård. En fråga som kom upp var tillgängligheten efter den första vårdkontakten.

– Ett av våra förslag är att alla ska ha en fast läkarkontakt, och det är något vi vill lagstifta om, säger Knutling.

Ett annat mål är fler anställda i vården och därför vill de utöka antalet utbildningsplatser till distriktsläkare.

– När vi tillträdde 2014 hade vi 70 platser, men målet är att när nästa mandatperiod är över ska vi ha 140 platser, säger Geving.

Hur stora är chanserna att ni kommer in i regionfullmäktige?

– I dag har vi fyra mandat i valkretsen så både Sonnie och jag borde komma med i alla fall, säger Geving.