Skådespelaren Viktor Åkerblom gör podcasten tillsammans med Jessica Ekman, som studerar till psykotearpeut och liksom Viktor har egen erfarenhet av psykisk ohälsa.

– Om vi blottar oss och berättar om vad vi varit med om, uppmuntrar vi andra att prata om hur de mår, säger Jessica Ekman, när NT ringer upp henne i bostaden i Stockholm.

Hon tycker att det är viktigt att människor vågar prata med varandra om det, inte minst för att se hur vanligt det är. Men också för att må bättre genom att kunna uttrycka sig om sitt mående.

Artikelbild

– För mig är det en självklarhet att det lättar, om jag kan säga till någon att jag inte mår bra.

Varje avsnitt av podcasten har ett tema och utifrån det pratar Jessica och Viktor med varandra som kompisar. Samtidigt passar de på att dela med sig av fakta i ämnet och även ge konkreta tips på hur man kan förhålla sig i olika situationer.

– Vi utger oss inte för att vara experter utan är bara medmänniskor, säger Jessica.

Hon tror att det är en av orsakerna till att podcasten blivit populär. Efter fyra avsnitt har de fått en oväntat stor respons. Femtusen unika nedladdningar på fem dagar. Jessica och Viktor är glatt överraskade över att så många lyssnat och hört av sig.

– Samtidigt är jag bedrövad över hur folk mår, säger Jessica.

Titeln på podcasten Jag är sjuk i huvudet är vald med ironi och även med en vink om hur samhället tydligt avgör vem som är lyckad och välfungerande och vem som inte är det.

– Eller är det våra sjuka hjärnor som är friska i en sjuk samtid, frågar sig Jessica och Viktor.

– Viktor och jag har våra diagnoser, men vi är välfungerande ändå, säger Jessica.

För ett par år sedan fick Viktor diagnosen ADHD och själv är hon diagnosticerad med depression och generaliserat ångestsyndrom.

Jessica växte upp i en i en välbärgad miljö utan några yttre problem, trots det mådde hon mycket dåligt. Hon kände sig ifrågasatt.

– Allt var ju bra. Varför skulle jag må dåligt, säger hon.

– Viktor har en helt annan bakgrund. Han växte upp med en missbrukande förälder och bodde i fosterfamilj.

Deras erfarenheter kompletterar varandra.

Framför allt vill hon och Viktor hjälpa barn och unga att må bra.

– Om de mår bra kommer hela samhället må bättre i framtiden.

Podcasten finns att ladda ned på iTunes men går även att lyssna på Podcasten finns att ladda ned på iTunes men går även att lyssna på www.sjukihuvudet.se eller hitta på facebook.