"Det är ett slag under bältet"

Kommunen vill slå ihop Mogata skola och S:t Anna skola. Under ett möte i Mogata skola uttryckte föräldrarna oro och såg samtidigt allvarliga konsekvenser om förslaget blir verklighet.

Intresse. Runt 70 personer, både föräldrar och skolpersonal, hade samlats för att komma fram till alternativ till förslaget.

Intresse. Runt 70 personer, både föräldrar och skolpersonal, hade samlats för att komma fram till alternativ till förslaget.

Foto: Michael Bercu

Söderköping2015-12-17 22:01

– Barnen behöver känna sig trygga. Om de tvingas byta skola och måste åka skolskjuts så försvinner den tryggheten. Det är ett slag under bältet, sa Nina Karlsson, ordförande för föräldraföreningen i S:t Anna skola och förskola.

Majoriteten i kommunen vill, enligt förslaget, lägga lågstadiet i Mogata och mellanstadiet på S:t Annas skola. Som det är nu har varje skola både låg och mellanstadium på varje ort. Förändringarna tycker föräldrarna är oacceptabla.

– Jag har ett barn som kan gå ett år i S:t Anna och sen tvingas åka till Mogata. Det är inte lätt att byta när man kommit in en skolmiljö man trivs i. Det kommer bli kaos, sa en av föräldrarna.

Matsalen i Mogata skola var full av föräldrar. Uppskattningsvis hade runt 70 personer kommit till mötet. Kritik riktades mot majoritetes förslag då ingen informerats om det. Som grund till sammanslagningen har kommunen tre argument. Antalet barn i S:t Anna skola har minskat, S:t Anna skola kommer i framtiden ha svårt att rekrytera personal och uppfylla behörighetskraven samt att Mogata skola är fylld till brädden och att även förskolan behöver mer ytor.

– Det stämmer inte. De senaste tre åren har klasserna i S:t Anna skola fått nya elever som valt den i skolvalet. De som studerar till lärare står på kö för att få praktik hos oss, och elevernas resultat är de bästa i regionen. Vi har inga problem att få hit kompetenta lärare, sa Annika Hassel, lärare på S:t Anna skolan.

Hon berättade att underlaget finns, då antalet elever som ska börja i låg- och mellanstadiet till hösten 2016 är runt 100 stycken.

För att möta kommunens argument belsutade föräldragruppen under mötet att sammanställa ett gemensamt dokument med alternativa lösningar till majoritetens förslag. Där kommer gruppen visa konkreta exempel på att elevunderlaget finns. Att det går att rekrytera kompetent personal och att det går att lösa lokalproblematiken i Mogata. Dessutom ska en sluten Facebook-grupp skapas där alla kan bidra med idéer och förslag. En grupp på runt tio personer, från båda skolorna, ska gemensamt forma synpunkterna som sen ska presenteras i mötena med den styrande majoriteten.

I januari har kommunen bjudit in till två träffar för medborgardialog. En i Mogata och en i S:t Anna.

– Oavsett i vilken ort ni har era barn, så uppmanar jag er att komma till båda mötena. Det är viktigt att vi visar upp att vi är eniga om förslaget inte är bra, sa Nina Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om