"Det är inga stora saker de önskar sig"

Julhjälpen ser till att barn i familjer där ekonomin är skral ändå kan få sin julklappsönskan uppfylld.

"Julen ska vara mysig för alla. Jag fokuserar på att barnen ska få julklappar även om familjen har det tufft ekonomsikt". Det säger Veronica Petersson som startat Julhjälpen i Söderköping.

"Julen ska vara mysig för alla. Jag fokuserar på att barnen ska få julklappar även om familjen har det tufft ekonomsikt". Det säger Veronica Petersson som startat Julhjälpen i Söderköping.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköpings kommun2019-11-29 19:00

Redan förra året funderade Veronica Petersson på att försöka hjälpa barn i familjer som inte har råd att fixa en mysig jul med paket och mat.

– Då hann jag inte, jag kom på det för sent. Men i år har jag gjort det, säger Veronica Petersson i Söderköping.

Hittills är det omkring femton familjer som hört av sig och behöver hjälp för att fixa julen. Men många tvekar och skäms för att höra av sig.

– Jag har märkt att det sitter långt inne för många. En kvinna hörde av sig åt sin syster och det finns andra som tipsar om bekanta. Men jag vill att alla hör av sig själva, så jag vet vad deras barn vill ha och till slut gör de flesta det. Ingen ska behöva skämmas för att ha det dåligt, det kan hända oss alla, säger Veronica.

– De behöver inte alls berätta om sin situation. Många gör det och det är bara jag som läser deras brev. Jag fokuserar på barnens önskningar och att uppfylla dem.

De flesta skickar mail eller meddelanden på Messenger. Önskningarna och adresserna behåller Veronica men alla detaljer och historier tar hon bort. Alla ska kunna känna sig säkra på att det här är helt anonymt. Därför presenterar hon familjerna anonymt  i Facebook-tråden. Den som vill hjälpa familjen lämnar en kommentar.

"Familj 10: Pojke 10 år önskar svarta överdragskläder till fotbollsträning utomhus, handskar, strumpor stl 34 och kalsonger. Pepparkakor och julmust".

"Familj 11: Tjej 18 år önskar presentkort Cubus och Dollarstore".

– Ibland svider det till inombords. Det är inga stora saker de önskar sig. 16-åriga killar som vill ha en t-shirt eller kalsonger, barn som önskar sig hårsnoddar. Det märks att barn vet om familjens situation, säger Veronica Petersson.

– Jag försöker vara tydlig med att det är en önskning och vi ska se om vi lyckas. Hittills har vi löst många av presenterna. Då jag vet att en familjs önskan är löst kontaktar jag de vuxna och säger att de kan slappna av. Presenterna eller maten finns och de kan fokusera på annat.

"Familj 9: Flicka 5 år önskar tofsar och hårspänne och pojke 8 år önskar tjockare strumpor, kalsonger och mössa".

Hon tar fram många kassar ur garderoben. Människor är beredda att hjälpa till och ge presenter till okända. 

– Jag försöker matcha så att det blir bra. Ibland har jag fått ett extra presentkort som jag kan ge till någon. Det känns så bra att kunna göra det. En del företag har också hört av sig och vill hjälpa till på olika sätt.

Presentera ska vara oinslagna. Dels vill Veronica se vad hon delar ut.

– Jag har absolut inget emot begagnade saker men den här gången har de här barnen chans att få öppna en ny kartong. De har det redan tufft som det är.

Hon har ingen möjlighet att ta emot saker som ingen har önskat men den som vill lägga till ett presentkort eller en liten extra sak kan höra av sig.

Förhoppningen är att samla några ungdomar i en lokal någonstans i Söderköping och sedan slå in julklapparna. Hon behöver fortfarande presentpapper, snören och pynt för att göra fina paket.

– Många gnäller på ungdomarna att de bara drar på stan. Jag tror säkert att flera av dem gärna skulle hjälpa till om vi har någonstans att vara. Jag ska försöka engagera dem. Det skulle vara kul att julpyssla med dem och göra fina paket, säger Veronica Petersson.

Hur hon ska dela ut paketen är lite upp till familjerna. Veronica Petersson kommer att höra av sig till alla och se till att julklapparna kommer rätt.

Hittills har femton familjer i Söderköping med omnejd bett om hjälp. Många paket är redan klara.
Hittills har femton familjer i Söderköping med omnejd bett om hjälp. Många paket är redan klara.
Julhjälpen i Söderköping

Julhjälpen i Söderköping startades av Veronica Petersson i år och finns på Facebook.

Julhjälpen är en ideell verksamhet som finns på många orter i hela landet. Målet är att hjälpa barn upp till 18 år att få en fin jul. Det kan vara familjer som hamnat i en oväntad kris, en sjukskrivning, separation eller familjer som inte har ekonomiska förutsättningar att handla julklappar till familjens barn. 

Privatpersoner och företag skänker julklappar. I Söderköping vill man ha julklapparna oinslagna.  

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!