Det var natten mellan lördag och söndag som ett antal byggnader i centrala Söderköping blev nerklottrade. Rådhuset är en av byggnaderna som fått en "tag", men Stadshistoriska museet är den byggnad som drabbats hårdast.

– Det är mest beklämmande eftersom huset precis blivit iordningställt med ny fasad och helt ommålat. Nu är det förstört. Vi kan också konstatera att jämför man med föregående år så har kostnaden för klottersanering ökat med det dubbla, säger Thomas Angström, vd på Ramunderstaden som ansvarar för skötseln av husen.

Han räknar med att bara den här klottervågen kommer kosta kommunen mellan 40 000 och 50 000 kronor.

Artikelbild

| Rådhuset. Fick en "tag".

– Vi har rutiner när sådant här händer. Vi dokumenterar allt och polisanmäler. På så sätt kan polisen jämföra med klotter på andra platser och till slut brukar det dyka upp någon som kan ställas till svars, säger Angström.

I går var Per Karlsson från Klotterkonsulten på plats för att sanera. Och även om det ger honom jobb tycker han att det är sorgligt när byggnader förstörs på det här sättet.

– Det kostar ju pengar för de som bor här också.

Han anser att de här husen skulle behöva ett klotterskydd, vilket innebär att man lägger på en yta som eventuell sprayfärg fastnar på men som gör att fasaden inte skadas.

– Vi rekommenderar sådant på hus av kulturellt värde och särskilt de som syns mycket.