Peter Ekeström är född i Stockholm, men har bott i Östergötland i 40 år och i Söderköping närmare 20 år. Halva släkten har han i Värmland och han spenderade mycket tid där som barn.

– Jag kände tidigt att det är skogen som gäller för mig, säger han.

Intresset för jakt har alltid funnits där och huvudorsaken är kärleken till hundarna. Orka, en jämthund som gör oss sällskap vid intervjun, är en av hans tre jakthundar.

Artikelbild

| Samarbetet med hundarna är det främsta skälet till att Peter Ekeström älskar jakt. Här tillsammans med Orka, en jämthund som jagar älg och vildsvin.

– Jag älskar samspelet med dem, säger han.

I grunden är Peter journalist och fotograf – och jobbade bland annat på Corren under en period på 90-talet – men började tidigt nischa in sig på jaktpress och naturfotografi. Nu ägnar han sig helt åt jakt sex–sju månader om året och han har skrivit tre egna böcker i ämnet.

– Jag åker runt och föreläser och håller kurser i hela Norden om hur man får sina jakthundar lydiga. Jag arrangerar också en del jakter.

Nu har han alltså blivit headhuntat till tv och den nya serien "Jaktliv" som har premiär på måndag. Tillsammans med jägaren Evelina Åslund Bäck åker han runt i landet och tar med tittarna på jakt på allt från skogsfågel i Norrbotten till gåsjakt i Skåne.

Artikelbild

| Peter Ekeström har jobbat som journalist och fotograf i 25 år men programlederi i tv är nytt för honom. "Inspelningarna var en upplevelse för mig som skogsgubbe", säger han.

Vad vill ni med programmet?

– Det är ett program om jakt för jägare, men det är tv som inte gjorts förut. Vi vill visa hur mångfacetterad jakten är, att det är naturupplevelser, vänskap och att det är ett område som man aldrig blir fullärd i.

Artikelbild

| Peter Ekeström kallar sig själv "hundnörd" Totalt har han tre jakthundar hemma och han har bland annat skrivit boken "Jakthundskolan: Grundlydnad och skötsel".

– Jag hoppas att det är fler än jägare som ska titta, för att få en bild av vad jakt är. Många har en felaktig bild av det i det urbana Sverige idag, jägare är inga blodtörstiga människor. Jag är väldigt snäll, det finns ingen motsättning i det, säger han.

Samtidigt märker han att attityden förändrats till att bli mer accepterande på de senaste 20 åren.

Artikelbild

| Tillsammans med jägaren Evelina Åslund Bäck åker Peter Ekeström runt i landet och tar med tittarna på jakt från norr till söder.

– Förr var den första frågan man fick ofta: Hur kan du döda djur? Idag är den första frågan: Kan jag få köpa viltkött? Jakt är ju det mest ekologiska du kan hålla på med. Dessutom har vi mer vilt i Sverige idag än någonsin och stammen måste förvaltas.

När Peter beskriver varför han älskar att jaga är det tydligt att det är väl genomtänkt. Han säger att Orka, som då och då ger sin husse lite pussar, är det första skälet till att han jagar. Det andra är frihetskänslan han får i skogen. Det tredje är att han känner att han deltar i naturen när han jagar.

Artikelbild

| Med det nya programmet "Jaktliv" vill Peter Ekeström ge en bredare bild av vad jakt är för något.

– Jag känner att jag är ett av de andra djuren i skogen och det gör naturupplevelsen ännu starkare. Det blir nästan religiöst! säger han och skrattar.

Att få resa runt i landet och träffa jaktexperter inom olika områden har självklart varit en upplevelse för honom. Även om förhållandena varit speciella, med två fotografer, drönare i luften och actionkameror på både hundarna och vapnen.

Är det något du minns speciellt från inspelningarna?

– Många saker! Rent jaktligt så minns jag bäst när vi var i Västerbotten och jagade orre och tjäder. Det är en jaktform jag inte kan och vi träffade en fantastisk expert. Naturupplevelsen var enorm!

I det första avsnittet jagas det vildsvin i södra Östergötland, vilket är Peters eget specialområde. Redan nu vet han att det kommer att spelas in minst en säsong till av programmet.

– Det är upp till jägarna. Om de tittar blir det ännu fler säsonger.