Eva Andersson lider av en whiplash-skada efter en bilolycka 1995. Sen år 2000 har hon varit beroende av hemtjänst för att klara sitt dagliga liv. Hon behöver hjälp två gånger om dagen, bland annat med dusch och bad.

När Eva Andersson flyttade till Söderköping 2014 var hon jättenöjd med den hjälp hon fick av hemtjänsten. Det är hon inte längre. Eva har bokfört hur många olika personer som har kommit till henne mellan den 1 och 26 maj. Hon räknar till 22 personer. Att hela tiden möta ny personal gör att hon måste förklara sin sjukdomsbild gång på gång.

– Om de gör fel när de duschar eller kammar mig så kan det förstöra en hel dag. Kommer de åt på ett visst ställe utlöser det antingen huvudvärk eller värk.

Artikelbild

| Eva Andersson anser inte att det är samhällsekonomiskt försvarbart att slita så hårt på personalen.

Turbulensen med ny personal började i samband med den omorganisation som genomförts inom hemtjänsten från 1 april. Trots att det nu gått över två månader ser hon inte någon förbättring.

– Det fungerar bara sämre och sämre. Cheferna slutar och tar inget ansvar, de lämnar allt till de som är på golvet.

Eva påverkas också negativt av att hon upplever att personalen är pressad och stressad.

– Jag ser de som har gråten i halsen, och de som är rödögda av att inte ha sovit. Om jag frågar hur de mår är en del nära att brista ut i gråt.

Nu närmar sig semesterperioden vilket innebär ännu mer vikarier.

– Jag fasar inför sommaren. Och det ska egentligen vara en tid för mig rekreera mig och kunna leva på resten av året.