Kultursekreterare Linda Staaf har förtvivlat sökt var det gick fel.

– Det är ett mysterium, säger hon.

Lille Oliver Möller är född på årets första dag, den 1 januari 2015 klockan 22:02.

Artikelbild

| Familjebild. Lille Oliver är fullständigt omedveten om uppståndelsen runt omkring honom. Här tillsammans med mamma Sanna Nilsson, pappa Jimmy Möller och storasyster Olivia Möller.

Mamma Sanna Nilsson och pappa Jimmy Möller kände till att årets förstfödda hyllas på Rådhustorget på årets sista dag och väntade på ett samtal från Söderköpings kommun.

– Men vi hade hört att de ringde rätt sent på året, säger Sanna.

– Vänner frågade om vi hört något och även på barnavårdscentralen.

Den 1 januari kollade Sanna Nilsson på nt.se vem som var förstfödd i Söderköping. När hon fick se att det var en pojke som var född sex dagar efter Oliver blev hon förvånad.

Artikelbild

| Syskonkärlek. Storasyster Olivia tycker om att leka med sin lillebror Oliver.

– Vi blev både besvikna och ledsna, säger de två när vi sitter hemma i köket på Bodavägen i Östra Ryd.

På golvet leker storasyster Olivia, 8 år, med lillebror i det bollhav han fick på sin ettårsdag.

Den 2 januari skrev Sanna Nilsson ett mail till kommunen och fick till svar att de inte kunde förstå hur det blivit så, att de skulle kolla upp det och återkomma.

– Vi hämtar uppgifterna från KIR, kommunens invånarregister, som i sin tur får uppgifterna från Skatteverkets folkbokföringssystem, Navet, säger Linda Staaf.

Uppdateringen är automatisk och ska ske ungefär två gånger i månaden. Linda Staafs detektivarbete har lett till två alternativ.

– Antingen är det ett inläsningsfel, eller så är det den mänskliga faktorn, att något fel skedde vid sökningen i registret. Oliver finns där nu, säger Linda Staaf.

Hon kommer nu att ta kontakt med familjen och hitta ett annat tillfälle att uppmärksamma Oliver och ge honom den present han är berättigad till. Hon har också varit i kontakt med den familj som fanns med vid Rådhustorget och beklagat det inträffade.

I framtiden kommer noggrannheten att bli än större.

– Kanske låter vi två personer oberoende av varandra att söka i KIR, säger Linda Staaf.

Det är inte första gången det här händer. Även den gången drabbade det Östra Ryd. 2010 fick aldrig Elias komma till Rådhustorget, trots att han var född 04.30 den 1 januari.

– Han slog den andra med flera timmar, säger pappa Stefan Rostock, som berättar att kommunen i april kom med en plakett om att han var förstfödd.

Trots misstaget tror Linda Staaf att det är en uppskattad tradition som ska fortsätta.