Åsa Ström Broman är mobil präst för Svenska kyrkan i utlandet och tjänstgör i sydamerikanska städer som São Paulo, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Santiago de Chile och Lima. Maken Pether Ström Broman är kyrkoherde för Svenska kyrkans församlingar i New York och Washington DC. Båda på femårigt förordnande till 21 februari 2021. I New York har de också sitt hem.

Hur känns det att komma till Capella igen?

– Fantastiskt roligt, en av de finaste platser jag vet och som betyder mycket för mig, Att få möta många fina församlingsbor gör mig så glad och tacksam. Jag hoppas få träffa dem den 21 juli, säger Åsa Ström Broman.

Artikelbild

| På väg till ambassaden i Buenos Aires.

Trivs ni i New York och med era uppdrag?

– Vi trivs väldigt bra. Uppdraget är stimulerande och roligt. Ibland svårt och utmanande, men meningsfullt. New York är en stad full av liv och det är fantastiskt att under några år få leva mitt i mixen av människor och kulturer. Här finns mycket av nyfikenhet, upptäckarlust, vilja och skaparglädje.

– Vi lyssnar mycket på musik av alla slag, ibland i källaren på något litet hak i West Village och ibland legendariska ställen som Blue Note och Metropolitan, med spännande konst eller dansföreställningar. Det känns nästan overkligt med gångavstånd till allt detta.

– Men tillvaron är ju mest vardag och jobb för oss också.

Artikelbild

| Capella Ecumenica på Västra Gärsholmen öppnar upp för sommaren.

Saknar du släkt och vänner?

– Alla barnen och många vänner hälsar på ofta, tack och lov. Det är allra mest människorna jag saknar och så Sveriges fantastiska natur och årstider, allemansrätt, blåsippor och ljuvliga Sankt Anna skärgård.

Går det bra med ditt resande i Sydamerika?

– Ja, nu börjar jag känna mig allt mer hemma i dessa gigantiska städer. Men varje resa innebär nya utmaningar och upptäckter. Bara staden São Paulo har 23 miljoner invånare.

– I Sydamerika träffar jag både resande backpackers, fastboende svenskar, fängslade, turister, äventyrare, företagare, ambassadfolk, volontärer, med mera. Fängelsemiljöerna är väldigt tuffa och en hel del i det vardagliga livet är annorlunda, också människosyn till viss del, säkerhet, fattigdom och korruption, samtidigt som mycket är fantastiskt vackert och en ofta välkomnande anda.

Brukar ni återvända på somrarna till Sverige?

– Min släkt har en liten holme i Sankt Anna skärgård som jag har varit på alla somrar och som vi återvänder till varje år. Den är som navet i mitt liv.