Han upptäckte raset som tog hans väg

Stig Eriksson åkte som vanligt vägen längs kanalen från slussvaktarbostaden i Nedre Duvkullen. När han skulle hem två timmar senare var vägen borta. "Klart man funderat på hur stabil banken är".

"Jag åkte 13.10 till Norrköping, när jag kom hem 15.10 var vägen borta", säger Stig Eriksson som nu fått vägen avstängd till sitt hus.

"Jag åkte 13.10 till Norrköping, när jag kom hem 15.10 var vägen borta", säger Stig Eriksson som nu fått vägen avstängd till sitt hus.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköpings kommun2019-10-17 19:30

Det är cirka 50 meter av kanalbanken, mitt emot Klevbrinkens docka och camping, som rasat ner och gjort en djup spricka i vägen. Det var Stig Eriksson som på onsdagseftermiddagen upptäckte och anmälde raset till Göta kanalbolag. Han bor i slussvaktarbostaden vid Nedre Duvkullen och åker alltid vägen längs med kanalen för att komma ut på E22. 

– Det var tur att det inte var mörkt och dant, säger han och syftar på risken att han hade kört i.

Vägen är nu avstängd och det innebär att Stig tvingas åka en om väg på tre–fyra kilometer för att komma ut på E22.

– Det är inte så roligt, och ställer ju också till det för sopbilen, tidningsbud och brevbärare, säger han.

Dessutom pågår arbetet med att bygga om kanalbanken längs den sträckan han nu måste åka, så han får samsas med ett antal stora maskiner. När vi är på besök har en grävmaskin ställt sig rakt på vägen och tagit lunch.

Några besked om hur länge vägen måste vara avstängd har Göta kanalbolag inte att ge i nuläget.

– Vi måste få göra analysen i lugn och ro. Det har varit en expert på plats i dag och det kommer två till i morgon. Sen kommer vi att ta prover nästa vecka, säger Roger Altsäter, vd på Göta kanalbolag.

Att det inte gick att ta sig fram på vägen på grund av en parkerad grävmaskin tycker han inte är bra.

– Det ingår i våra entreprenörers uppdrag att se till att civila kan ta sig fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!