Matrådet består av två elever från varje årskurs, biträdande rektor, en verksamhetsutvecklare från kostenheten och de som lagar maten. Initiativet till att helt ta bort möjligheten att slänga mat för en dag kom från eleverna, och skolan är nu först i kommunen med att testa.

– Vi tycker att det slängs för mycket. Det är dåligt och därför ska vi försöka ändra på det, säger Elias Ekenblom som går i fyran.

– Det är inte bra för miljön, och så kastar man pengarna i sjön, säger Malte Hellgren, i femman.

Artikelbild

| Alicia Carlsson och Wilma Hedin är positiva till idén från matrådet. "Idag tog jag lite mindre mat än vanligt", säger Alicia.

I stora drag slängs det mat för mellan 300 och 500 kronor i veckan på Östra Ryd skola. Förra terminen blev det totalt matrester för cirka 6 500 kronor som hamnade i avfallshinken. Det vet Kicki Alf, ekonomibiträde, eftersom hon nu har vägt avfallet i tre terminer. Resultatet sätts upp på lappar i skolmatsalen vilken gör att eleverna själva kan se hur mycket som slängs.

– Vi har minskat matsvinnet och det beror på att barnen blivit medvetna, säger hon.

– Ju mindre de kastar bort desto bättre råvaror kan vi köpa och göra mat av.

Hon framhåller inte bara miljön och den ekonomiska aspekten.

Artikelbild

| Kicki Alf mäter matsvinnet varje dag och märker att det har fått barnen att tänka till. Det slängs mindre och mindre.

– Det är också viktigt att de får tänka på att det ska räcka till alla.

Vad är det som gör att det är så svårt att inte slänga?
Artikelbild

– Ibland ser det gott ut och så tar man för mycket så man inte orkar äta upp, eller så tycker man inte det är gott, säger Malte.

– Eller om ens kompisar går ut på rast så vill man också gå ut, säger Elis Wahlman i femman.

Artikelbild

| Det är framför allt de dagar som det är god mat som det slängs mycket mat, noterar Malte och Elis.

De dagar det är mat som barnen gillar är då det slängs som mest. När det var pasta och kycklingsås till exempel slängdes det för 142 kronor. Spagetti och köttfärssås, stekt fisk och potatis och köttbullar är andra rätter som är populära, men trots det genererar stort svinn.

– Då tar de alldeles för mycket. Det gäller att få in det där att det går att ta flera gånger, säger Kicki.

Artikelbild

| Varje dag ställs en portion fram för att visa ungefär hur mycket som är lagom att ta.

För att hjälpa de små barnen ställer hon fram en lagom portion som ett exempel på hur mycket man ska ta.

Alicia Karlsson är en av eleverna som fick tänka till lite extra i matsalen den här dagen.

– Jag tänkte att det var god mat, men jag tog lite mindre än vanligt, säger hon.

När eleverna i lågstadiet avslutat sin lunch är Kicki nöjd.

– Det har gått bra, det är bara äppelskrutt och apelsinskal de kommit med, säger hon.