EU-projektet ”Alla med – integrera med praktik” är inne på sitt andra år och nu har 41 personer i kommunen utbildats till handledare för språkpraktik. Monica Berglund och Chatrine Nyrén, undersköterskor på Aspgården, är två av dem. Under 30 timmars utbildningstid har de både lärt sig om kulturella skillnader, fördomar och attityder och praktiskt handledarskap.

– Vi har lyssnat på mycket bra föreläsningar som fastnat hos oss. Man har fått en inblick i hur det kan vara att hamna i ett främmande land, säger Chatrine.

I oktober tog de för första gången emot Yodit som praktikant. Sen dess kommer hon till Aspgården två dagar i veckan för praktik och resterande dagar är hon på SFI (svenska för invandrare). De hade tidigare träffats på kommunens ”speeddating” Gränslöst möte, där syftet var att para ihop praktikplatssökande och arbetsplatser.

Artikelbild

| Challe Svenson hjälper Yodit Yehdgo med svenskan på Aspgården. ”Det är det bästa jag vet”, förklarar Challe. Linnea Andersson, i bakgrunden, fungerar också som läxstöd för Yodit.

– Det blev en del lyckosamma möten, och i det här fallet stämde det direkt, säger Jenny Petersson, projektledare.

Yodit har svårt med svenskan, men det är tydligt att hon trivs på praktikplatsen.

– Jag tycker mycket om att vara här. Jag serverar och diskar och hjälper de äldre. Och så dricker vi kaffe och pratar och skrattar mycket! säger hon.

Som mest bekväm blir hon när hon får hämta Linnea Andersson, 81, och Challe Svenson. 91. Det är de som brukar hjälpa henne med läsläxor och glosor hon får på SFI.

Artikelbild

| Yodit har lånat en bok på biblioteket som heter ”Att vänta på besked”.

– OM jag tycker om det! Det är det bästa jag vet, svarar Challe på frågan om han tycker om att hjälpa Yodit.

Personalen ser med stor glädje på utbytet mellan dem.

Artikelbild

| Monica Berglund och Chatrine Nyrén, undersköterskor på Aspgården, är glada över att ha Yodit som praktikant.

– Vår tid är ju begränsad så vi mår bra av att se det. Det är verkligen mysigt, säger Chatrine.

– Man ser glädjen hos de äldre över att få hjälpa till och använda sin kunskap. Det är en riktig höjdare, säger Monica.

Artikelbild

| Det har blivit en win-win-situation av språkpraktiken på Aspgården.

Både Monica och Chatrine tycker att Yodit har förbättrat sin svenska betydligt sen hon kom, och de är mycket nöjda med hennes arbetsinsats.

– Det är roligt varje dag när hon kommer. Vi hoppas att hon på något sätt ska kunna vara kvar hos oss efter praktikens slut, säger Chatrine.

Yodit skulle gärna jobba inom vården i framtiden.

– Jag tycker om gamla människor och att hjälpa dem.