– Det är en historia som utspelar sig i 1700-talets Venedig. Den handlar om en tjänare är inte nöjd med sitt jobb. Han tar ett till, men det leder till stora komplikationer, säger Mats Huddén, som både regisserar och är skådespelare dramat.

Repetitionerna pågår för fullt i Brunnssalongen. Förberedelserna satte igång redan i maj, och innan premiären till helgen så kommer ensemblen har gjort mellan 25 till 30 repetitioner.

– Det är kul men svårt. Det är mycket text som alla ska lära sig och många snabba repliker att komma ihåg. Sen är texten skriven så att publiken deltar mycket. Det är tufft att spela så att de kommer med, berättar Mats Huddén.

Artikelbild

| Trolovade. Berättelsen startar där många andra pjäser slutar. När kärlekspret har fått varandra.

För att göra sin egen tolkning har komedins texter tagits från italienska och engelska versioner. Sen har det översatts till svenska.

– Ämnena som han tar upp är även aktuella idag. Det är relationer, vardagskonflikter, mäns och kvinnors roller, herrefolk och tjänare. Det är fascinerande, förklarar han.

Till föreställningen har kläder och rekvisita använts från Östgötateatern. Musik i pjäsen speglar även tiden med delar av verk från klassiska kompositörer.

Total kommer ensemblen ge 13 föreställningar i oktober.

Artikelbild

| Komedi. Det är den femte pjäsen av Goldoni som ensemblem framför. Om det blir fler av italienaren är osäkert.

– Det är en av Goldonis mest spelade pjäser. Det finns många olika tolkningar, men vi gör vår egen, uppger Mats Huddén.

Vilken är den största utmaningen när ni tar er an ett av Goldoni mest populära pjäser?

Artikelbild

| Problem. En tjänare med flera herrar leder till en del komplikationer.

– Utmaningen är att göra en version som följer andan. Att tolkningen ändå blir vår, men att det blir lite annorlunda, säger han.