På torsdagen förra veckan inträffade ett mindre jordskred på den norra sidan av Göta kanal, i höjd med Tegelbrukets sluss. Då var det oklart hur pass omfattande arbeten som skulle krävas för att återställa marken och förebygga nya ras. I värsta fall såg säsongspremiären den 2 maj ut att vara hotad.

Men nu står det klart att det räcker med mindre arbeten för att åtgärda problemet, vilket SVT Nyheter Öst var först med att berätta om.

– Den 2 maj öppnar vi som vanligt. Och vi kommer att bygga en träpallisad för att stoppa fler jordskred där det här har skett, säger Roger Alsäter, vd för Göta kanalbolag AB.

Träpallisaden kommer bestå av cirka 60-70 stycken långa trästockar som trycks ner i marken längs den norra kanalbanken, förklarar han vidare. Och metoden är väl beprövad.

– Det är så att när man skjuter ner trästockar, vilket är ett gammalt sätt att jobba vid Göta kanal, det har man gjort sen man byggde kanalen, så kommer man ner i en syrefattig miljö. Då står det sig, inte för alltid men väldigt länge. Trät blir konserverat så det inte börjar ruttna. Det är ett väldigt bra sätt att jobba med trä i en sån miljö, säger Roger Alsäter.

Arbetet beräknas ta cirka två veckor, och kommer inte att störa någon båttrafik.

Hur känns det då, att ni kan öppna nu?

– Det känns jättebra. Det är skönt.

max.lindahl@ostgotamedia.se