Klart: Nu höjer de avgiften för sophämtning

Årstaxan för sophämtning i skärgården höjs, liksom avgiften för urinhämtningen både på fastlandet och på öar. "Alla system ska bära sig själva", säger Theres Stark, VA- och renhållningschef.

På Aspöja finns sophämtning på ön, andra öbor får själva transportera sina sopor in till land. Nu får de höjd avgift.

På Aspöja finns sophämtning på ön, andra öbor får själva transportera sina sopor in till land. Nu får de höjd avgift.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköpings kommun2019-11-25 11:00

På senaste kommunfullmäktige fastställdes taxor och avgifter för alla verksamheter i kommunen, däribland VA- och renhållning. VA-taxan höjs generellt med tre procent, medan renhållningstaxan är beroende av vilket system man använder. 

Sommargäster i skärgården har tidigare reagerat på att de fått betala samma avgift som de åretruntboende (bland annat i ett tidigare medborgarförslag), men nu blir det ändring på det. Förändringen blir dock inte så att deras avgift sänks. Det blir i stället de åretruntboende som får en höjning på 250 kronor.

– Vi vill göra en skillnad där, de får betala mer just för att de är åretruntboende, säger Theres Stark.

Att subventionera avgifterna för att stötta de som bor i skärgården – alla utom de som bor på Aspöja får själva transportera sina sopor in till land – går inte, menar hon.

– Renhållningstaxan kan man miljöstyra med, men lagstiftningen kring renhållning är inte så att man kan satsa på skärgården. Det blir konstigt om de som bor på land ska betala för de som bor på öar.

Tömning av urinbrunnar och urintankar har haft en avgift som av någon anledning inte tagits ut, men från och med årsskiftet tas en lägsta avgift ut på 350 kronor för de som bor i skärgården. På land är lägsta avgiften 150 kronor.

– Förut var det många kommuner som subventionerade urinhämtning av miljöskäl, men det har hänt mycket på den marknaden. Nu pekas det inte längre ut som det enda bra system.

Hämtning av grovsopor kommer också börja kosta för den som vill utnyttja tjänsten. Det har varit gratis i kommunen, men nu har man beslutat att ta ut en avgift på 100 kronor per gång.

– Det man kan göra som kund är att åka och lämna själv på återvinningsstationen. Då slipper man avgiften. 

Är det många som utnyttjar den här tjänsten?

– Ja, det kostar oss ett par 100 000 kronor per år. Vår förhoppning är också att när man använder tjänsten ska tänka till. Så att man inte ställer ut fåtöljen en gång och fotpallen nästa.

Villaägarnas årstaxa för sophämtning står kvar på samma nivå som tidigare år. Detta trots att det inte gjorts en indexreglering sen 2015.

– Det är ganska många år sen. Så en del av höjningarna är en indexhantering också, men villaägarna har inte fått någon höjd taxa trots det. 

Enligt Theres Stark har det varit möjligt genom en effektivisering av sophämtningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!