”Plötsligt stod det civilklädda poliser på gården. Tusen tankar hann flyga genom huvudet under de sekunderna som polisen identifierade sig. Första tanken var att de kommer med ett dödsbud. Sedan undrar man om man har gjort något brottsligt.” Så beskriver flera av de bönder som NT varit i kontakt med känslorna då polis kom som delgivningsman till gårdarna den första maj.

Anledningen till besöket är att kommunen vill säga upp arrenden för nio bönder. Några av dem har femårsarrenden och de har tidigare blivit inbjudna på ett möte efter att den första delgivningen kom. Men de som har ettårsarrenden har ännu inte haft några möten.

– Jag blev chockad. Jag var ensam hemma för tillfället då familjen var på en resa. Jag visste inte alls vad det handlade om. Polisen legitimerade sig och sa att de skulle lämna över papper och att jag skulle skriva under. Nu efteråt är jag arg för att jag skrev under alla papper då direkt. Men vid det tillfället var jag så chockad att jag inte hann tänka och polisen sa att jag skulle skriva på, säger Sture Eriksson.

Artikelbild

| Sture Eriksson. Han har brukat jorden i 40 år och mister nu halva sin mark. ??

Han har arrenderat mark av Söderköpings kommun sedan 70-talet och har aldrig varit med om detta tidigare. Nu sägs halva hans mark upp då det kommunala arrendet försvinner. Att den nya vägdragningen skulle påverka hans markarrenden vid Alboga hade Sture Eriksson förstått men att alla arrenden skulle sägas upp kom som en överraskning.

– Jag skulle vilja ha en dialog med kommunen. Att de helt enkelt kallat till ett möte där de förklarat allt och inte gjort på det här sättet. Under alla mina år som jag har arrenderat av kommunen så har det aldrig gått till så här tidigare. Nog hade jag tänkt fortsätta med jordbruket några år till så det här blev verkligen som en chock, säger Sture Eriksson.

Även Sven Schultz fick polis­besök den första maj men han vägrade att skriva på de papper som gäller att arrendet sägs upp.

– Jag hann tänka igenom det och skrev bara på att jag fått delgivningen. Innan jag skriver under ett papper så vill jag ha en dialog med kommunen om varför de säger upp allt. Den mark som jag arrenderar påverkas inte av den nya vägen utan ligger cirka en kilometer därifrån, säger Sven Schultz.

Artikelbild

– Under alla de år som jag har arrenderat har det aldrig varit några problem att prata med kommunen. Men nu känner jag inte att vi är välkomna där. Vad är det för demokrati om man inte kan kalla till ett möte och informera om förändringar utan skickar ut polisen.