Det är marken vid tennisplanen som är intressant för Riksbyggen. Där planerar de seniorbostadsrätter i olika storlekar. Planerna är att bygga två hus med tre våningar och en indragen våning allra överst. Då får de lägenheter som ligger på taket terasser istället för balkonger.

– Det blir mycket mindre yta för lägenheterna högst upp, eventuellt kan det handla om två lägenheter per hus, säger Johan Neander, marknadschef på Riksbyggen.

Totalt blir det cirka 30 lägenheter som är från två rum och kök upp till fyra rum och kök. Ytan varierar från cirka 50 kvadratmeter upp till 90 kvadratmeter. Generellt brukar hälften av lägenheterna vara trerumslägenheter och en fjärdedel av dem två- och fyrarumslägenheter. Riksbyggen brukar ha minst en balkong till varje lägenhet.

– De här husen är inte ritade i detalj än men jag förmodar att varje lägenhet får en balkong. Om de är inglasade eller inte vet jag inte i nuläget, säger Johan Neander.

Nästa vecka ska kommunfullmäktige ta beslut om detaljplanen för området. Om den nya detaljplanen går igenom så kan byggföretaget fortsätta med planerna och att utforma de lägenheter som blir aktuella. Byggstart beräknas till våren 2019.

– Tanken är att bygga i vårt projekt Bonum, vilket är boende med mer tillgänglighet. Vi har redan liknande boenden i Norrköping. Med Bonum så gör vi ett steg till i tillgänglighet och förbereder bostaden ifall någon i framtiden skulle behöva rullstol, rollator eller andra hjälpmedel, säger Johan Neander.

Det handlar bland annat om att ha minimala trösklar, parkering för permobiler eller rullstol, automatik i dörrar, förberedelser för handtag i bad- och duschrum.

Lägenheterna ska vara anpassade för den äldre målgruppen och åtminstone en av lägenhetsinnehavarna måste vara 55+.

– I Norrköping har vi haft en medelålder på cirka 70 år för de här lägenheterna. Det är då man säljer sitt hus och vill bo i lägenhet istället. Det är ganska få som jobbar då de flyttar in i de här husen, säger Johan Neander.

Men han är noga att poängtera att det inte handlar om äldreboende utan boende som är anpassat för äldre.

Till husen hör en vicevärd, som även är fastighetsskötare. I jobbet ingår att även hitta på trevliga saker för de boende. Husen har en gemensamhetslokal där det kan arrangeras aktiviteter och så finns också en övernattningslägenhet som de boende kan låna eller hyra då man får besök.

– Bonumvärden kan ordna kortspelsträffar eller vinprovning, det beror helt och hållet på vad de boende vill ha, säger Johan Neander.

Husen kommer att ha en gemensam gård men inte inhängnad. De som bor på nedre botten får altan men det blir även gemensam uteplats.