Hyacinter, amaryllis och julstjärnor är de populäraste blommorna vid jultid. December är en hektisk månad för blomsterhandlarna. Många kunder vill ha julgrupper och varje dag skapar personalen på Ängens blommor nya arrangemang.

– Det är roligt. Jag tycker det är viktigt att ha i olika färger och teman. Några i rött och vitt med mer lekfulla teman men även i lite mörkare färger och i bara vitt, säger ägaren Malin Vastesson.

De senaste femton åren har hon jobbat varenda julafton.

Artikelbild

| Blommor och utsmyckning är fördelat i färgnyanser och teman i affären.

– Det är roligt och då är alla mindre stressade. Kunderna är glada och många vill köpa snittblommor som de ska ha med sig, säger Malin Vastesson.

– Sedan kan jag bara gå till dukat bord. Jag behöver aldrig laga julmaten, skrattar hon.

Men veckan före jul är hysterisk både för personalen och deras anhöriga. De ska göra julgrupper, köra ut julgrupper och mycket mer. Under senaste år har julrosen blivit populär. En blomma som både kan stå ute och inne.

– De gillar egentligen mest då det är kallt. Om man gräver ner dem så kommer de tillbaka och kan blomma under snön. Men det går att ha dem inne, gärna lite svalt och att duscha bladen, säger Malin Vastesson.

Artikelbild

| Inför julen är det bråda dagar. Många vill ha blommor och små detaljer.

För den som inte har mycket tid att vattna är lökarna perfekta. De kan bytas ut i jularrangemangen så att de alltid är fräscha. Dessutom kan de sparas och planteras ut senare till våren.

– Vi märker att många kunder vill ha lokalodlat och lökarna är östgötaodlade och julstjärnorna är svenskodlade.

Artikelbild

| "Jag tycker om att samla i teman och färger, bara vitt eller lite lekfullare", säger Malin Vastesson, ägare till Ängens blommor.

Amaryllisen och flamingo är populära inneblommor – även julstjärnorna men de är lite svårare.

– Julstjärnorna är känsliga för kyla och drag. De vill ha jämn fuktighet och gärna ljummet vatten.

Artikelbild

| "De traditionella blommorna är fortfarande populärast, julstjärnor och hyacinter". Men julrosen har kommit de senaste åren, säger Malin Vastesson på Ängens blommor.

Utomhus är det lättast att ha barrväxter och redan utslagna lökar och julrosor.

– Om lökarna slagit ut håller de sig bra även då det är kallt och snö. Men är de i knopp så slår de aldrig ut om de står ute.

Artikelbild

| Varje dag skapas nya julgrupper och arrangemang.

Under veckan före advent arrangerar blomsteraffären kranskvällar. I år deltog drygt hundra personer och tillverkade sina egna dörrkransar.

– Det var världens drag. Jätteroligt och då finns allt man kan önska sig med glitter, tomtar och pynt.

Artikelbild

| Amaryllis är en populär blomma som kan stå sig länge under helgerna.

För den som vill göra sina egna arrangemang tipsar Malin om att man kan använda både stora och små växter. Lökar är också lätta att byta ut i arrangemangen.