Han är ett känt ansikte för många Söderköpingsbor och var under förra valrörelsen ordförande i Moderaterna. Bara några månader efter valet, efter inre stridigheter i partiet, valde han att hoppa av. Trots att han anser att det till stor del är maktkamp och fulspel i politiken väljer han nu att hoppa på tåget igen. Dock för ett annat parti; Landsbygdspartiet oberoende.

– Jag vill att Söderköping ska vara den bästa kommunen att leva och bo i och då måste man stå upp för det man tror på. Politik drar med sig mycket negativt men kan också vara tillfredställande. Jag har fått nog av den styrande alliansens politik, som jag tycker är allt för centraliserande, säger Nicklas Lindecrantz.

– Nedläggningen av Stenbrinken och avsaknaden av satsningar på landsbygden är exempel på det. Den kommunala badplatsen i Husbyvik skötte de så undermåligt att den tvingades stänga. Samtidigt lägger de säkert miljoner på att göra i ordning en blomsteräng i Husby backe.

Artikelbild

| Nicklas Lindecrantz.

Det var i våras som Nicklas Lindecrantz upptäckte att han sympatiserar med Landsbygdspartiet oberoende i både stora och små frågor. Partiet förordar bland annat ett utträde ur EU och säger nej till frigående vargar i Sverige.

– Vi har utrotat vargen två gånger i Sverige och det finns en orsak till att vi gjorde det, säger Nicklas Lindecrantz.

Men det är framför allt på kommunal nivå som han vill verka och tror att partiet kan göra mest nytta.

– Det som inte fungerar i kommunen är vård och omsorg. Hemtjänstens situation är helt kaotisk. Även rekryteringen av chefstjänstemän känns som att den inte fungerar. Det ska skötas av en extern konsultfirma. Kommunen är så lite och alla känner alla, så det är viktigt för att motverka jäv.

Givetvis är det frågan om service på landsbygden, att man oavsett var man bor ska ha tillgång till skola, vård och omsorg, som ligger honom varmast om hjärtat.

– Skulle det fattas elevunderlag på Sankt Anna skola till exempel så får man gå ut med en fråga till föräldrarna om de ser en fördel med att låta sina barn gå på en liten landsbygdsskola. Det går lika bra att bussa barn ut på landet som att bussa dem in till stan.

När det ska byggas LSS-boenden eller äldreboenden anser han att man borde bygga i exempelvis Västra Husby eller Mogata i stället för i staden.

– Varför ska man bygga där marken är som dyrast? Det kostar inte mer utan blir snarare billigare. Dessutom skulle det skapa arbetstillfällen på landet.

Vad gäller nya förbifarten av E22 är det inte främst problemet med att jordbruksfordon kommer att tvingas ut på en 100-väg han tar upp. I stället har han reagerat på att kommunen inte avsätter mark till industri och handel längs den nya sträckningen.

– Det tycker jag är inskränkt när vi ska växa till uppåt 20 000 invånare. Vi skulle i stället avsätta ytor till Ikea, Rusta och Jula.

Finns inte risk att man utarmar handeln i centrum då?

– Det ska inte vara den typen av handel, jag menar inte köpcentrum med klädaffärer. Utan jag tycker att man ska ha en dialog med Ikea om en etablering. E22 är ett vältrafikerat stråk och hela ostkusten ligger öppen.

Nu närmar sig valet och Nicklas Lindecrantz kommer att lägga så mycket tid han kan på att delta i debatter och möten där han kan föra fram partiets åsikter. Partiet har elva namn på listan till kommunfullmäktige och han har låtit trycka upp valsedlar och affischer och betalt det ut egen ficka.

– Det är för att jag tycker det är så enormt viktigt att någon törs stå upp och prata för landsbygden och få majoriteten på bättre tankar.