I Östra Ryds IF har man länge jobbat med integration och 2016 vann Sverker Johansson titeln Årets eldsjäl på Idrottsgalan. Engagemanget i klubben fortsätter och nu har Sverker och Maria Karnebring tagit initiativ till nattfotboll i Söderköping. Ett koncept som slagit väldigt väl ut i bland annat Norrköping.

– Det verkar vara något som funkar och som vi vill hänga på, säger Maria.

– Vi provade på jullovet för att se hur intresset är, och det var populärt, fortsätter hon.

Försöket gjordes tillsammans med Söderköpings IK och lite mer än 50 ungdomar mellan 13 och 25 år dök upp till arrangemanget. Det kom även folk från Norrköping och Valdemarsvik.

Två av killarna som var med då är Sarwar Hassani och Masoud Heidari. De tyckte det var roligt och vill gärna se att det blir en fortsättning på nattfotbollen.

– Fotboll är bra för att hålla sig frisk, och det är roligt för att det samlar folk från olika länder och man lär känna varandra, säger Sarwar.

Båda har spelat i Östra Ryds IF i flera år och tränar två dagar i veckan. En vanlig lördagkväll sitter de annars hemma, lagar mat och spelar tv-spel. Trots att de spelat fotboll på fredagskvällen ser de fram emot att få spela även en lördagskväll.

– Jag skulle kunna spela varje dag i veckan, säger Masoud.

De två fotbollsklubbarna har nu gått ihop med Tillsammansverksamheten som drivs av Söderköpings kommun, och arrangerar den 9 februari nattfotboll i sporthallen Vikingen.

– Vi vill stötta eftersom det är ett jättebra initiativ. Det är så viktigt att vi skapar mötesplatser för gamla och nya svenskar, säger Anna Doll, tf enhetschef på kommunens integrationsenhet.

De kommer att se till att spelarna får frukt, mackor och dricka. Kommunens Idrott och Fritid stöttar också genom att låna ut lokalen gratis.

– Vi kommer också att kontakta nattvandrarna, säger Maria.

Ska arrangemanget fortsätta behövs fler vuxna som engagerar sig, menar hon.

– Framöver kanske vi kan ha ett kafé öppet och ställa fram pingisbord så att alla, inte bara de som gillar fotboll, kan vara med. Men vi tar ett steg i taget och testar oss fram, säger Maria.