Nominerad till pris – kommer till Söderköping

Marit Kapla kommer till Söderköping för att berätta om sin Augustprisnominerade bok Osebol.

Marit Kapla besöker Söderköping för att berätta om sin prisnominerade bok.

Marit Kapla besöker Söderköping för att berätta om sin prisnominerade bok.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Söderköpings kommun2019-10-23 15:45

Under torsdagen besöker Marit Kapla Stinsen i Söderköping för att berätta om sin numera Augustprisnominerade bok, Osebol, som också är en by som ligger i norra Värmland. Boken handlar om livet för invånarna som bor kvar. 

– Det är en intervjubok, men jag har försökt göra den till en litterär dokumentär. Jag har intervjuat 42 personer om livet i Osebol, där jag också växte upp. Jag har också försökt åtege deras ord i poesi för att ge dem största möjliga fokus, säger journalisten och författaren Marit Kapla. 

Det är första gången Kapla besöker Söderköping.

– Jag har inte varit i just Söderköping förut, men jag minns att jag hade kortpraktik på Norrköpings Tidningar 1989. Det var under några veckor i början av utbildningen som man kastades ut på praktik för att få känna av hur det var. Jag minns att jag fick hänga med och att jag tror också att jag skrev någon egen artikel om en väginvigning. 

Drygt 30 år efter väginvingingen har Kaplas bok nominerats till litteraturpriset Augustpriset. 

– Det är fantastiskt och något jag absolut inte hade förväntat mig. Det har känts väldigt overkligt, men nu börjar det sjunka in. Nomineringen visar också att berättelserna från norra Värmland når fram till människor, vilket är jättekul, säger Marit Kapla.

Det är i projektet  "Nyfiken på" som Söderköpings föreläsningförening, Kulturkontoret, Folkuniversitetet och Söderköpings bokhandel anordnar olika föreläsningar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!