– Intresset är stort, det är över 500 intresserade på Facebook, säger initiativtagaren och projektledaren Lotta Nilsson på företaget Sparvens systudio, som tillsammans med föreningen Stadskärnan i Söderköping nu vill lyfta fram områdets historia.

Här fanns mellan 1964 och 1991 Söderköpings största företag och största arbetsgivare, Fix Trikåfabrik. De hade som mest 898 årsanställda varav 355 i Söderköping och övriga i dotterbolag i Finland och Portugal.

Men på textildagarna uppmärksammas också att det även idag finns flera textilföretag på området.

Artikelbild

| Fixpunkten var först mejeri, sedan textilindustri och nu köpcentrum.

– Vi har framgångsrika företag som Medisox och Jofotex, en av landets största tygbutiker, som har starka band till Fix. Men också andra i textilbranschen som Korps, Garnboden, Sparven, med flera, säger Lotta Nilsson.

I det stora tegelhuset har Lotta Nilsson 700 kvadratmeter på övervåningen att använda och i det största rummet ska utställningen hållas.

Det kommer bland annat att visas plagg ur barnkollektionen Fix Tussilago, med inlånade kläder. Många har sparat på dem.

– Fixkläderna har fått ett kultvärde idag, säger Lotta Nilsson.

Artikelbild

| Stickat, virkat, tovat på Fix. Här en del av Kicki Peterssons hantverk.

Men Fix hade flera andra designade varumärken som Flamingo och Mats Wilander. Idag lever varumärket Fix fortfarande kvar hos Lindex.

En av väggar på utställningen ska handla om färger.

Artikelbild

| Initiativtagaren Lotta Nilsson har sitt företag Sparvens systudio på Fixpunkten.

– Här gjordes hela tillverkningsprocessen från garn till färdigdesignade kläder. Och det fanns eget färgeri som redan då hade ett slutet system för miljöns skull, säger Lotta Nilsson.

Det blir också föredrag av Ann-Sofie Bergort om att shoppa hållbart. Lotta Nilsson har också tagit fasta på att intresset för handarbete ökar. Allt fler vill virka, sticka och sy.

Artikelbild

– Idag är intresset stort i landet för sy- och hantverksfestivaler och på workshopen kommer vi bland annat lära ut att virka mormorsrutor.

– Men vi har också annars handarbetscafé här på onsdagskvällarna, det brukar komma runt 15 personer då vi fikar till självkostnadspris. Det är alltid roligt att komma tillsammans och handarbeta, säger Lotta Nilsson.

På lördagen den 28 är det också Handelns Dag i Söderköping då hela stadens butiker håller extra öppet.

– Med samordning och gemensamma krafter lockar vi flera besökare till Söderköping. Vi räknar med att nå besökare inom en radie av 30 mil från Söderköping de här dagarna.