Kultur i skymning är en av sju konstrundor i länet som i år marknadsförs av region Östergötland. Till skillnad från de andra rundorna hålls den här på kvällstid.

–  Annars skulle vi inte kunna heta Kultur i skymning! säger Anders Svensson, ordförande i Söderköpings Konstförening som är huvudarrangör.

– Tanken är att vi ska få ut folk en vårkväll. Det speciella med Söderköpings runda är också att allt finns inom gångavstånd, man behöver inte sätta sig i bilen, säger Anna Béve, konstnär som varit med sen starten.

Artikelbild

| "Vi är fem konstnärer i samma hus och det är roligt att ha öppet allihopa samtidigt", säger Anna Bève som håller till i Mulachska huset.

Under kvällen ordnas en tipspromenad som går till 13 olika stationer där frågorna fokuserar på just konst och konsthantverk.

– Det kan till exempel vara att man ska känna på garner, frågor som man inte kan googla på direkt. Det är inte lätt med tipspromenader nu när alla har ett uppslagsverk i handen, säger Anna Béve.

Totalt är det 21 konstnärer/konsthantverkare som deltar. Ann Kåge, som jobbar med bruksföremål i keramik, är en av dem.

– Jag har varit med två gånger förut och det har varit väldigt inspirerande. Att det är kväll är speciellt, alla är glada och lugna och tar sig tid. Det blir ofta väldigt bra möten, säger hon.

Artikelbild

| Flygande konst av Anna Béve.

Ny för i år är Leila Lagrén som jobbar med både måleri, skulptur och dekormåleri. Hon har bland annat ställt ut i Barcelona och har genom Gomér och Andersson sålt tavlor över hela världen.

– Det är viktigt för mig att komma ut och träffa andra konstnärer och bli uppmärksammad där jag bor också, säger hon.