Under namnet "Nyfiken på nätet" har äldre kommuninvånare fått chansen att bli bättre vän med datorer och internet. Det är Söderköpings kommun som under våren anordnat träffar för områdena internet för nybörjare och surfplattor. Totalt har det varit sex avgiftfria tillfällen.

– Det handlar mycket om att de måste lära sig att våga använda internet, säger Carina Cicek, biblioteksassistent på Stinsen, som håller i dagens lektion.

– Många äldre vågar inte sätta sig framför datorn, vi hjälper dem att komma över trösken, fortsätter hon.

Artikelbild

| Måste våga. Carina Cicek hjälper Berndt Sedin med en sak.

När NT hälsar på sitter 79-årige Berndt Sedihn och försöker få ordning på den bärbara datorn. Scrollern beter sig inte riktigt som han vill.

– Jag är inte van vid en bärbar, det är lättare att jobba med en inkopplad mus. Det här var inte så användarvänligt, säger han och ler.

Berndt är ingen novis direkt när det gäller datorer. Hemma har han haft en sedan 1996.

– Vi använder den mest för att betala räkningar. Och min fru gillar att beställa böcker över datorn.

Anledningen till att han gick till Stinsen under torsdagen var att han ville lära sig mer om hur man använder webbläsaren. Med den nya kunskapen kan han få bättre koll på ett par kända släktingar. Det visar sig nämligen att Berndt tillhör samma familj som Daniel och Henrik Sedin, firade ishockeystjärnor i NHL-klubben Vancouver.

– Så kanske det blir, säger Berndt.