– Det här handlar om många olika saker. Den som köper vet varifrån produkten kommer, det blir inte långa transporter, inget matsvinn och inga mellanhänder, säger initiativtagaren Anki Sjögren, som själv också är producent.

Reko-ringen står för ”rejäl konsumtion” och liknande ringar finns i hela landet. För ett år sedan startade de i Norrköping och erfarenheterna är positiva. Nu kommer turen till Söderköping. Varannan vecka kommer producenterna att finnas på Nyströmska gymnasiets parkering och leverera sina produkter.

– När man handlar i affären så vet man inte alltid från vilken gård det kommer. Här vet konsumenten allt. De kan åka till gårdarna och se hur djuren har det. Men för den som vill handla av lokala producenter kan det ta en hel helg att åka runt till olika gårdar. Nu har man chansen att handla och få allt till ett och samma ställe, säger Anki Sjögren.

Alla producenter som vill vara med lägger ut sina produkter och priser på Reko-ringen Söderköpings sida på Facebook. Där beställer man sina varor och får information om betalningssätt. Sedan hämtas varorna på parkeringen.

– Det får inte förekomma någon försäljning på plats utan bara förbeställda grejer. Annars blir det torghandel och då gäller andra regler, säger Anki Sjögren.

Det som saknas bland produkterna nu är mjölk, grönsaksproducenter som har potatis och annat samt mjöl och havregryn.

– Men på sommaren ökar grönsaksproduktionen och vi återkommer varannan vecka, säger Anki Sjögren.