Nya vägbygget kan påverkas av ormen

Hasselsnokar kan komma att påverka dragningen av nya E22. I vilket fall måste hasselsnoken och dess livsmiljöer utredas närmare innan vägplanen går vidare i behandlingen.

Ett fynd av hasselsnok har gjorts i närheten av detaljplanområdet för Slussporten.

Ett fynd av hasselsnok har gjorts i närheten av detaljplanområdet för Slussporten.

Foto: Michael Bercu, Pontus Johansson

Söderköpings kommun2019-09-20 16:00

Hasselsnok omfattas av fridlysning enligt paragraf 4 i artskyddsförordningen, vilket innebär att det inte är tillåtet att störa arten och förstöra dess livsmiljöer och viloplatser. Det är kommunen som har gjort en ­utredning kring hasselsnokens utbredning eftersom de håller på med detaljplaneändringar både öster och väster om E22 och den blivande trafikplatsen Slussporten. I juli hittade konsulten en hasselsnok i området.

– Vi tittade på ett större område och då ingick detaljplanen för Slussporten i det området. Vid inventering på plats gjordes då ett fynd söder om den detaljplanen, säger Freddie Håkansson, planarkitekt på kommunen.

För länsstyrelsen är enbart vetskapen om att det kan finnas hasselsnok i området tillräckligt för att de ska kräva en vidare utredning. Det står klart i det yttrande som länsstyrelsen har lämnat till Trafikverket nyligen. Beroende på utredningens resultat kan det behöva göras ändringar eller andra hänsynstaganden som påverkar såväl kommunens som Trafikverkets planer.

– Frågan måste utredas närmare innan planläggningen kan slutföras, säger Jan Persson, samhällsbyggnadsdirektör på länsstyrelsen.

Vad kan det leda till om man hittar hasselsnok i området?

– Det beror helt på vad man kommer fram till i den fortsatta utredningen. Ser man till hasselsnokens skyddsstatus kan det mycket väl bli så att man blir tvungen att ändra i planerna på något sätt. Men hur mycket är dock omöjligt att säga i nuläget, säger Jan Persson.

Kan det fördröja byggstarten av E22?

– Det uttalar vi oss inte om. Allt hänger på utredningen, vad hittar man och vad drar man för slutsatser av den. Sen är det ändå en bit kvar innan den här vägplanen har beslutats och först därefter kan man kan börja bygga.

I Sverige är alla kräldjur, såväl ormar som grodor och ödlor fridlysta, men just hasselsnoken är särskilt ovanlig och kunskapen om den är liten. 

– Vi har beviljat artskyddsdispens för själva inventeringen. Hasselsnoken är så hårt fredad att man inte får störa eller fånga den, och då är det svårt att genomföra en inventering, säger Ulrika Larsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Hasselsnoken är särskilt "kräsen" med sina livsmiljöer och på många håll har de förstörts av exploatering. En väg genom en livsmiljö kan få allvarliga konsekvenser för arten.

– Om de isoleras och inte kan förflytta sig för att para sig så förstör man deras överlevnad på sikt. 

Ett fynd av hasselsnok har gjorts i närheten av detaljplanområdet för Slussporten.
Ett fynd av hasselsnok har gjorts i närheten av detaljplanområdet för Slussporten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!