Önskemålet: Satsa på skärgården igen

Affären och rökeriet las ner, bensinmacken försvann, bussen drogs in och skolan stängdes. Kvar på Södra Finnö finns i dag 18 året runt-hushåll.

Välkommen till Södra Finnö, hälsar skylten. Men under vinterhalvåret finns här bara 18 året runt-hushåll.

Välkommen till Södra Finnö, hälsar skylten. Men under vinterhalvåret finns här bara 18 året runt-hushåll.

Foto: Christer Andersson

Söderköping2019-11-16 18:00

Det är människor som väljer att leva i skärgården, trots att den mesta servicen är borta. På 1980-talet var de mer än dubbelt så många.

Nu är det fem krokiga mil, fram och tillbaka, till närmaste livsmedelsaffär i Valdemarsvik och tio mil för barn som ska till Sankt Anna skärgårdsskola.

Under de intensiva sommarmånaderna är det här skärgårdsparadiset för många storstadsbor. Folk längtar ut för att njuta av klipporna och havet. Då räknar man med att det stiger till runt 380 hushåll här ute.

När hösten har kommit och löven släppt från träden känns det lite ödsligt. Vid bryggorna i Finnkroken ligger fortfarande en del båtar kvar, men de flesta är upptagna och har rullat till sin vinterförvaring.

Vid strandkanten står Leif Pettersson och lockar på änderna. De kommer snart simmande runt vassruggen och får smaka ur brödpåsen.

Leif bor intill bron som leder över Finntarmen till Södra Finnö och känner till de mesta om trakten. Han är uppväxt på Axelsö här intill och bor numera i Finnkroken där han sedan 20 år driver sitt byggföretag, Kustbyggarna.

Såväl pappa Tyko som farbror Lars-Åke livnärde sig på fisket i skärgården.

– Lars-Åke är 83 år nu. Han fiskar än, men han får ingen fisk. Sälen och skarven är katastrof för fisket, säger Leif.

Det krävs mycket av en familj som vill bo här på landsbygden. Utan bussen är två bilar till jobben nästintill en nödvändighet. 

– I veckorna är det glesbygd, men det kommer ut mer och mer folk i veckosluten. Standarden på sommarstugorna har höjts. Det är inte några masonitlådor längre. De är så gott som åretrunt-byggen, säger Leif.

Men bredbandssatsningen till landsbygden har tagit tid av olika anledningar. Men i slutet av nästa år sägs det att fibern ska vara på plats och ge en stabilare nätuppkoppling.

Vad saknar du mest här ute?

– En bensinmack och en affär. Från mitten av maj till mitten av augusti skulle det kanske finnas förutsättningar att driva en affär, plus bensin som komplement. En sjömack vore drömmen.

Lite norrut har det hänt desto mer, på grannön Norra Finnö.

– Där satsar ju Söderköpings kommun. Det är inte i närheten här. Här stoppar kommunen, det är ett väldigt tjafsande om tillstånden. Så är det generellt, eftersom de ligger så långt efter med avloppsfrågan. De ger inga bygglov förrän avloppsfrågan lösts, anser Leif.

Avloppsanläggning med anslutande väg kostar en hel del.

– Det har inte äldre folk råd med i dag. De är förtvivlade och kan inte ta smällen. 

Trots problemen ser Leif en ljusnande framtid för Södra Finnö.

– Alla vill ha en levande skärgård. Jag är inte pessimist. Jag tror att det kommer att vända. Äldre kommer att flytta ut i skärgården och bosätta sig, sommarhusen försvinner. Alla vill renovera och ha bekväma hus att bo i.

Går det att flytta ut hit?

– Ja, vill du åka lite bil är det inga problem. Om kommunen börjar släppa lite fler bygglov. Men det är en stor process som många inte orkar med. Det är högre skyddsnivå på allt här ute. Det gör det ännu svårare och det är trögt. De skulle kunna behandla snabbare, tycker han.

Det som överväger alla besvären är skärgårdsnaturen med frisk luft. Havet och skogen. Här finns vilt in på knuten med rådjur, älg, vildsvin och sjöfågel.

– Man behöver ju inte trängas med folk. Det är en fin miljö att jobba i, säger Leif och blickar ut över vattnet.

Byggare Leif Pettersson bor i Finnkroken.
Byggare Leif Pettersson bor i Finnkroken.
Södra Finnö

En av de största öarna i Sankt Anna skärgård.

På 1930-talet fanns det 175 invånare på ön.

Färjan ersattes på 60-talet av den nya bron.

Södra Finnöskogens naturreservat, på norrsidan mot Finnfjärden, har såväl släta klipphällar som kuperad tallskog.

Finntarmen, farleden mellan Orren och Finnfjärden, är som grundast endast en meter djup. 

Karta: Södra Finnö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!