Oron: Äldre kan få vänta länge på hjälp

"Jag skulle inte vilja bli gammal i den här kommunen längre". Det säger Åsa Blid, arbetsplatsombud för hemtjänsten nattetid.

"Det är förskräckligt." Åsa Blid, arbetsplatsombud för hemtjänsten nattetid, oroar sig för personalminskningen.

"Det är förskräckligt." Åsa Blid, arbetsplatsombud för hemtjänsten nattetid, oroar sig för personalminskningen.

Foto: Monica Hansson

Söderköpings kommun2019-10-18 17:00

Nattpersonalen på hemtjänsten minskas. Från och med den här veckan jobbar fyra personer natt, mot tidigare fem. Personalen jobbar ensamma på nätter och vid larm kan de behöva åka ensamma.

– Det är förskräckligt. Vi kan förutse att många som larmar kommer att behöva vänta mycket längre på att få hjälp. I många fall klarar vi helt enkelt inte att hjälpa ensamma, även om vi åkt ut på larmet, säger Åsa Blid.

En av de fyra som tjänstgör ska finnas på Blå Porten, två ska åka på besök utanför tätorten och en person ska ta hand om tätorten. Enligt de nya reglerna ska larm gå först. Så en personal kan behöva åka ensam på larm, oavsett var det är.

– Vi vet aldrig vad som väntar oss vid ett larm. Det kan vara någon som behöver hjälp med ett toalettbesök. Det är inte roligt att behöva säga till den personen att vänta. Kanske mer än en timme, säger Åsa Blid.

– Om det är en person som inte har blöja så kanske den inte klarar att vänta. Då får vi byta i hela sängen, även försöka ordna med madrassen. Men samtidigt trösta personen. Många blir ledsna när en sådan här sak händer. Det är varken etiskt eller moraliskt.

1 345 kvadratkilometer ska nattpersonalen täcka. De ska vara i skärgården vid Södra Finnö och i skogen vid Gårdeby, utanför Västra Husby. Första kvällen med nya schemat fick personalen åka ensamma, en till skärgården och en till Östra Ryd medan en person var kvar i centrala delar.

– I alla största nödfall får personalen på Blå Porten lämna sin arbetsplats för att hjälpa till med larm centralt. Men då lämnas cirka 40 boende ensamma, säger Åsa Blid. 

Fackliga representanter har gjort en risk- och konsekvensanalys där många punkter ansågs medföra stora risker.

– Vi i personalen mår inte bra. Det här är en process som började för ett år sedan och det blir bara värre. Det är ett sätt att spara pengar på vårdtagarnas trygghet, tycker Åsa Blid.

Kollegorna stödjer hennes kritik, men många orkar inte protestera längre. Även fortsättningsvis har gruppen de kritiserade scheman som infördes för ett år sedan. Det innebär att de jobbar tre helger av fyra. Däremot har kommunen minskat på antal nätter och ingen jobbar mer än tre nätter i rad.

– De förstår fortfarande inte detta med återhämtningstid. Dagen jag slutar 06.45 så har jag redan jobbat sju timmar, ett arbetspass. Då måste jag gå hem och sova. Ändå räknas det som min lediga dag, suckar Åsa Blid.

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!