För ett år sen startade en studiecirkel där deltagarna letade fram material om de många pensionat som fanns i området från 1900-talets början och framåt. Pensionat Edkullen startade 1915 och fick på 20-talet en rad efterföljare. Fohgelbergs, Vänsö, Fredkulla, Gransjö och Petersborg är några av dem.

Det har varit svårt att få fram säkra uppgifter, men minst 20 pensionat vet man har verkat i området och var som mest populära på 40- och 50-talet. När det var fullbokat fick pensionaten hyra in sig på granngårdarna och då kunde det handla om boende i en turistsäng i salen eller ett vindsrum.

På 60-talet började folk att kräva bättre komfort, vilket gjorde att ägarna var tvungna att välja mellan att modernisera eller lägga ner.

Artikelbild

| Vykort från gäster som tackar för fina sommarminnen.

– Standard var en bädd, ett handfat och en gemensam toalett och så ville inte folk bo längre, säger Boel Holgersson.

Många valde att lägga ner då de drev pensionaten i sina egna hem. Idag finns bara Båtsholm och Mon kvar, och turistverksamheten har förändrats.

I utställningen försöker man illustrera hur det såg ut i ett typiskt pensionatsrum på 40- och 50-talet. Det finns också foton på gäster och personal på olika pensionat och en monter med bland annat en gästliggare och vykort från gäster som skickar en hälsning. Något pensionatskök visas inte då det oftast var det vanliga köket i huset som användes, och hur det kunde se ut visas i den permanenta utställningen. Helt klart var maten en viktig del av pensionatslivet.

– Vid klockan tio åt de en stadig frukost/lunch. Det kunde vara potatisplättar och stekt fisk till exempel. På dagen kunde de få en kaffekorg med sig till stranden och vid fem var det en ordentlig middag, säger Boel.

Artikelbild

| Sankt Anna hembygdsförening driver museet helt ideellt. "Vi har ett 50-tal värdar som jobbar för att hålla det öppet", säger Boel Holgersson, ordförande.

Margareta Wass som tillsammans med sin man drev Wass pensionat under många år minns hur gästerna kalasade.

– Det var så förskräckligt mycket mat. De åt så de fick förstoppning! berättar hon.

Artikelbild

| En studiecirkel resulterade i årets temautställning.

Vilka kom till pensionatet?

– Från början var det bättre bemedlade personer men sen fick folk det bättre ställt och då var det alla som kom.

Artikelbild

| Boel Holgersson, Solveig Grönfors och Margareta Wass har alla kunskap om pensionatslivet.

Det var inte ovanligt att de stannade i fyra, fem veckor eller mer och de återkom ofta år efter år.

– Jag har fått vänner för livet genom pensionatet, säger Margareta.

Årets utställning kommer att stå kvar nästa år och då ska den förhoppningsvis kompletteras med en skrift. På midsommardagen öppnar museet för säsongen.