C är det parti som ökar mest jämfört med förra valet och landar på 18,9 procent. Ett så bra valresultat har partiet inte visat upp sen början på 80-talet.

– Vi tackar alla väljare som röstat på oss, säger en nöjd Peter Karlström.

Även Liberalerna och Kristdemokraterna ökar med ett mandat var.

Artikelbild

| "Nu måste vi smälta de här siffrorna", säger Anders Bevemyr (S).

– Det är roligt att L och KD går framåt också. Nu hoppas vi på Moderaterna i Söderköping, de är vårt förstahandsval att samarbeta med.

Den största förloraren är Socialdemokraterna som krymper med 13 procentenheter och landar på 20,7 procent av rösterna. Därmed förlorar de fem mandat.

– Det här måste vi så klart fundera på. Jag tycker att vi har gjort det som är bra för Söderköping de här fyra åren, säger Anders Bevemyr, första namn på listan.

– Vi har ändrat från att vara en mer förvaltande organisation till en utvecklande, vilket så klart är en förändring både för anställda och medborgare.

Kan du nämna några specifika sådana frågor?

– Nej, nu måste vi smälta de här siffrorna. Det är för tidigt att säga.

Även Socialdemokraternas samarbetspartners Moderaterna och Miljöpartiet backar med 4 respektive 4,1 procentenheter.

Gladare tongångar är det hos Sverigedemokraterna, som ökar med 5,1 procentenheter till 13,8 procent. Det innebär att de får fem mandat i kommunfullmäktige.

– Det är helt fantastiskt med tanke på att vi inte kom igång förrän i somras, säger Annelie Sjöberg, första namn på listan.

Vad beror det på att ni går fram tror du?

– Det beror till stor del på ett missnöje med de andra partierna och att man ser en ökad problematik och otrygghet. Man vill ha en förändring.

Ni har haft tomma stolar under hela förra mandatperioden, kommer ni fylla dem nu?

– Ja, det är inga problem. Vi är fem på listan och vi har också flera godkända utanför listan som kan agera ersättare.

Även uppstickaren Landsbygdspartiet oberoende gör ett bra val och får ett mandat i fullmäktige. Första namnet på listan, Nicklas Lindekrantz, har inte gått att nå för en kommentar.

Valdeltagandet i kommunen var 87,0 procent.