Ren träning utan doping är kraven

Allt fler droger finns för att bygga upp sina kroppar, även i kosttillskott. Gymägarna är medvetna och arbetar aktivt mot detta.

Många tränar, både ungdomar, vuxna och familjer. En positiv trend. Men Sofia och Michael Rask på 1Gym jobbar för träning utan doping.

Många tränar, både ungdomar, vuxna och familjer. En positiv trend. Men Sofia och Michael Rask på 1Gym jobbar för träning utan doping.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköpings kommun2019-10-03 19:00

Båda gymmen i Söderköping har skrivit på avtal att de aktivt jobbar mot doping. "100 procent ren träning. Noll tolerans mot doping" är parollen som gäller.

– Vårt uppdrag är att ha full koll på kunderna. Att kunna se kännetecknen för dopning, säger Sofia Rask, antidopingansvarig på 1Gym.

Att många gymmar är positivt. Även ungdomar kommer efter skolan och tar ett träningspass. Men den kroppsfixering som det blir för en del är inte positiv.

Sömnsvårigheter, depression och aggressivitet drabbar ofta personer som dopar sig. Att få tag på produkterna via internet är inte svårt.

– Doping och droger hänger ihop. Det är en hårfin skillnad mellan doping och narkotika. Börjar man med produkterna är det sedan lätt att man behöver något för att sova, något för att inte vara deppad, säger Therese Eliasson, områdespolis i Söderköping och Valdemarsvik samt dopingansvarig.

– Så har vi kosttillskotten. Egentligen behöver ingen äta det. Det finns också "pre workout"-produkterna, PWO, som är uppiggande preparat, men de kan innehålla amfetamin och otillåtna ämnen, fortsätter hon.

Östergötland har kommit långt i arbetet mot doping. PRODIS, Prevention av doping i Sverige, delar ut certifikaten till gymmen och där ingår Länsstyrelsen.

– Företagen som säljer kosttillskott omsätter cirka en halv miljard om året. Tillskott behövs inte om man äter bra och känner sin kropp. Med exempelvis ägg och keso kan man få samma effekt säger Viktoria Dahl, som jobbar med ANDT-frågor (alkohol, narkotika, doping och tobak) vid Länsstyrelsen.

– Vi inom gymmen jobbar med nätverk mot doping. De som använder otillåtna produkter ska inte kunna gå runt på olika gym. Därför har vi nära kontakt med varandra i regionen, säger Michael Rask, ägare av 1Gym.

– Ser vi att någon kund har börjat bygga på sin kropp väldigt snabbt så kan vi fråga dem. Börja prata och förklara att vi är ett träningsgym och inte accepterar droger. 

Dessutom kan polisen komma till gymmen och kontrollera.

– Väldigt mycket ungdomar gymmar och det är lätt för dem att trilla dit när det är så lätt att få tag på produkterna. Det går inte att kontrollera, säger Therese Eliasson.

Tillsammans vill de även gå vidare. 

– Det vore bra om man på skolan inom idrott och hälsa tar upp detta. Eventuellt kunde vi göra ett samarbete, säger Michael Rask.

"Noll tolerans mot doping". Viktoria Dahl, som här representerar Länsstyrelsen, och Therese Eliasson, områdespolis med dopingansvar, har delat ut diplom till 1gym i Söderköping.
"Noll tolerans mot doping". Viktoria Dahl, som här representerar Länsstyrelsen, och Therese Eliasson, områdespolis med dopingansvar, har delat ut diplom till 1gym i Söderköping.
Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!