Det var en omfattande ansökningsprocess för Anja Saksi. Hon fick svara på frågor, skicka in representationsbrev, betyg och en film där hon berättade om någon som inspirerat henne inom vetenskapen.

– Jag har alltid varit intresserad av astronomi, det är så mycket man inte vet. Christian Bergman, min mattelärare i högstadiet, har inspirerat mig mycket. Han var så intresserad av det jag var intresserad av.

I gymnasiet gjorde Anja Saksi ett arbete om Exoplaneter, planeter utanför vårt solsystem.

– Rymden är så fascinerande, att vi bara kan se ungefär fem procent av universum.

Lägret är för ungdomar i åldern 16-19 år och Anja Saksi är den enda från Sverige som har blivit antagen. CERN, European Organisation for Nuclear Research, är beläget i Genève i Schweiz och Anja Saksi reser dit den 24 juli för att delta i det tio dagar långa lägret. Hon berättar vad hon ser mest fram emot.

– Att träffa människor som delar samma intresse är nog det jag ser mest fram emot, men också att prata med forskare och att få se laboratoriet och partikelacceleratorn. Det har länge varit en dröm att åka dit, men jag har aldrig vetat när eller hur det skulle kunna gå till.

I juni tog hon studenten vid Nyströmska gymnasiet och till hösten har hon sökt till programmet teknisk fysik på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

– Det skulle vara en dröm att få jobba med fysik på NASA, CERN eller något annat inom forskning. Det finns så mycket att upptäcka.