Så undviker du julens alla faror

Julskinka, choklad, glitter och julstjärnor. Mycket av julens fröjder för människan kan vara rena giftet för ditt husdjur. Djursjukvårdaren Frida Sjöberg ger sina bästa råd inför den stundande högtiden.

Lotta Arne och Sven Anders Grell är väl medvetna om alla faror som lurar under julen. De håller sina ungerska vallhundar under uppsikt. "Salt och fet mat är inte nyttigt för dem".

Lotta Arne och Sven Anders Grell är väl medvetna om alla faror som lurar under julen. De håller sina ungerska vallhundar under uppsikt. "Salt och fet mat är inte nyttigt för dem".

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2018-12-21 14:30

– Många har fokus på annat än husdjuren under julhelgen vilket gör att det lätt händer en olycka. Medan människor fokuserar på matlagning, umgänge och klappar är det vanligt att hunden äter upp saker den inte ska. Det kan var en chokladask som står på soffbordet, en bulldeg eller en julskinka som står framme, säger Frida som jobbar på Animal ArtroClinic i Söderköping.

Enligt skadestatistik från Agria Djurförsäkring ökade antalet hundar som fick söka vård med hela 20 procent förra jul- och nyårshelgen, jämfört med året innan. Eftersom Artrokliniken är specialiserade på ortopedi och i huvudsak jobbar med planerade operationer kan de ha stängt i julhelgen.

– Därför märker vi inte av ökningen, men de som har jouröppet har bråda dagar under storhelgerna, säger Frida.

En av de saker som hundägare får se upp med är att hunden får i sig för mycket fet och salt mat. Det kan leda till diarréer och kräkningar.

– Bukspottkörteln kan bli påverkad och de kan få gallgångsinflammation, säger Frida.

Choklad är en annan fara då det innehåller teobromin, vilket är giftigt i för stora mängder. Upptäcker man att hunden ätit mycket choklad bör man uppsöka en veterinär.

– Man har någon timma på sig innan ämnet går ut i blodet. Mest effektivt, och mest skonsamt, är att åka till en veterinär så att hunden kan få en spruta som gör att den kräks, säger Frida.

– Ämnet påverkar lever och njurar och får hunden en riktig förgiftning kan den dö.

Något annat som är extremt giftigt för hundar är glykol som vi häller i bilarna på vintern. Det är sött och gott och därför något de gärna slickar i sig.

– Det räcker med att de får i sig en väldigt liten mängd för att hunden ska dö inom några timmar. Det hände faktiskt med en valp jag sålt, det var väldigt traumatiskt.

För katter är det lite andra faror som lurar. Glitter och julklappssnören till exempel är lockande för katter att sätta i sig.

– Problemet med det är att det lindar upp tarmen så att det blir stopp. Det kan också skära sönder tarmen så att det blir jättestora skador.

Flera julblommor är också giftiga för katter. Hyacinter, amaryllis, julstjärna och julros till exempel.

– Har du en katt som gillar att knapra på växter ska du inte placera en julstjärna så att den kommer åt den.

Se upp för detta

Choklad – Teobrominet i chokladen kan vara skadligt för hunden om den äter för mycket.

Russin och vindruvor – Innehåller ämnen som kan förgifta hundar.

Nötter – Kan ställa till det genom att fastna i tarmen.

Paketsnören och glitter – Orsakar skada på tarmen som kan kräva operation.

Levande ljus – Se upp för brandrisken med omkullvälta ljus.

Etylenglykol –  De söta dropparna är livsfarliga även i små mängder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om