Under hela sommaren, till och med den 18 augusti, visas utställningen "Båtbyggeristaden Söderköping" på Stinsen med Medeltidscentrum som arrangör. Utställningen visar upp en delvis ny och tidigare föga bekant sida av Söderköping.

– Förr fanns det gott om båtbyggerier i Söderköping. Hela nio stycken. Några låg vid kanalen, andra vid ån. Men även Egnahemsområdet hade ett par båtbyggerier. I deras fall var det närheten till järnvägen som lockade. En stor del av båtarna som tillverkades här skickades med tåg vidare till Stockholm. Det var en väldigt aktiv verksamhet och Söderköping var överhuvudtaget ett eldorado för småföretag. Det var stora volymer som skickades iväg.

Det berättar Lars Sylvan. Han beskriver sig själv som Söderköpings störste landkrabba men ligger icke desto mindre bakom utställningen som idéspruta, researcher och textförfattare. Där han bor i Egnahemsområdet låg tidigare Båtbyggeri AB Andersson & Sundberg, Söderköpings största och mest långlivade båtbyggeri. Under åren 1928–1965 tillverkade företaget ett stort antal träbåtar.

Artikelbild

| Så såg det hos Båtbyggeri AB Andersson & Sundberg när produktionen gick för högvarv under 1930-talet.

– Det var när jag började forska om de kvarteren jag upptäckte bakgrunden med båtbyggerierna. Jag hittar ständigt nya och spännande uppgifter, säger han.

Storhetstiden för båttillverkningen i Söderköping var under 1930-talet. Mängder av folkbåtar, roddbåtar, passbåtar och campingbåtar tillverkades och skickades i de allra flesta fall vidare. Både inom och utom Sverige.

– Allt var hantverksmässigt byggt i trä, säger Monica Stangel Löfvall på Kultur och fritid i Söderköpings kommun.

För att sommarens besökare i Stinsen inte ska missa utställningen, möts man redan i entrén av en gammal fin träbåt med mycket patina. Det är Blekingeekan Signe, den sista träbåten som lämnade Andersson & Sundbergs verkstad på Vikingagatan.

Artikelbild

| En stor del av båtarna som tillverkades i Söderköping skickades vidare med tåg.

– Hur fick ni in båten här? Det är frågan de flesta ställer, säger Monica Stangel Löfvall med ett skratt.

– Det var tungt. Men det gick. Annars består utställningen mest av informationsvepor och bilder. Vi har väldigt mycket spännande material. Man kan studera båtar som har vunnit tävlingar liksom båtar som kom när intresset för fritid och camping tog fart i Sverige. Vi berättar också om kända äventyrskan Aina Cederbloms båt hon färdades i ute på Atlanten och om den första fungerande motorbåten som faktiskt var byggd här i Söderköping.