Stor uppslutning på ljusfest för barnen

Ett hav av färgglada lyktor tändes på Hagatorget under söndagen. Söderköpings första ljusfest för att uppmärksamma barnkonventionen var välbesökt.

Många hade samlats för att titta på barnens färgglada lyktor.

Många hade samlats för att titta på barnens färgglada lyktor.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköpings kommun2019-11-17 19:20

Majken Lord, 4, står och letar efter den lykta som hon målat på förskolan. Det är inte lätt att hitta den bland alla ljuslyktor som förskolebarnen dekorerat.

– Den är grön, rosa, lila, och röd, säger hon efter en stunds eftertanke.

Mamma Helena Lord försöker hjälpa till i letandet. 

– Vi kom för att kolla in ljuslyktan. Det är fantastiskt bra att dagen uppmärksammas, säger hon.

Barnkonventionens "födelsedag" är den 20 november. Det datumet 1989 antogs FN:s konvention om barnets rättigheter och i många länder världen över firas därför 20 november som den stora barndagen. Även i Sverige arrangeras olika aktiviteter i anslutning till dagen. 

– Det är första gången Söderköping har en ljusfest av det här slaget, och det passar extra bra eftersom barnkonventionen blir lag 2020, säger Maria Johansson, rektor på tre av kommunens förskolor.

Efter att barn från Kulturskolan sjungit en sång om barnkonventionen håller Anders Palmgren, barn- och utbildningschef, ett tal.

– Varje lykta påminner om att varje barn, i hela världen såväl som i Söderköping, har samma värde och rättigheter. Alla ljusen tillsammans visar också på en enhet och en kraft som finns i våra barn.

Therese Franzén, förskolechef på Havskorallen, säger att de dagligen jobbar med barnkonventionen.

– Vi pratar om att barn har rättigheter och om vad man behöver. Integritet till exempel är viktigt att prata om. Och att barn ska bli lyssnade på, både av kompisar och andra.

Varje lykta symboliserar ett barn.
Varje lykta symboliserar ett barn.
Karta: Hagatorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!