Den finns mellan Bielkegatan och Skönbergagatan, skapad 1989 av en grupp eldsjälar och har sedan fortsatt i samma anda. Här på 900 kvadratmeter finns en mångfald örter, men också gammaldags prydnadsväxter, stenpartiblommor, rosor och träd, som valnötsträd, nyköpta päronträd och persikoträd. Dessutom ett litet lusthus och en prydnadsbrunn som är en tidsenlig kopia på den brunn som hittats i arkeologiska utgrävningar i närheten.

Trädgården sköts av Örtagårdsföreningens medlemmar med intresse och kunskap.

– Vi är ett tiotal aktiva som jobbar här, säger ordföranden Margareta Zackrisson.

Artikelbild

| Lillemor Appelvang, fastighetsägare och styrelseledamot, och Margareta Zackrisson, ordförande, värnar om Örtagården.

En förening vars verksamhet är till glädje för såväl ortsbor som turister. Örtagården är öppen för besökare varje dag.

– Det går bra att ta med någon förtäring och sitta i våra trädgårdsmöbler, säger Margareta Zackrisson.

Tisdags- och lördagsförmiddagar finns någon av föreningens medlemmar här. Vill man handla plantor annars går det bra att swisha.

Många växter tillhör ortens historia och många är gåvor. Här finns den speciella Valdemarsviksrosen vars ursprung bara härletts till Valdemarsvik och den lika speciella Gusumsvitlöken som har en lång odlingshistoria i Gusum. Den köptes som medicin i Valdemarsvik någon gång runt 1910.

Artikelbild

| En kopia av en brunn som hittats i närheten vid arkeologiska utgrävningar.

Under årens lopp har en hel del tillkommit, bland annat den stora örtspiralen 2005 för kryddodling.

Före Örtagården fanns här en vildvuxen tomt bakom det så kallade EFS-huset på Skönbergagatan 18. Det ägs sedan 1996 av Lillemor och Bernt Appelvang, som även upplåter en del av huset till föreningen för fikarum, toalett och plats för plantor som ska ut i trädgården eller säljas. Såväl fastighetsägaren som kommunen äger delar av marken som upplåts till föreningen.

Artikelbild

| Örtagården i Söderköping firar 30 år i år.

Till sommarens program hör de vilda blommornas dag med bukettävling och akvarellmålning 15 juni och dagen efter friluftsgudstjänst. Rosens dag firas med rosbakelse 2 juli och i juli blir det också en musikquiz. Örter får sin speciella dag 3 augusti och medeltida soppa serveras 31 augusti i samband med Söderköpings Gästabud. Vidare blir det sinnenas afton 17 september och äpplets dag elva dagar senare.

– Vi ska också ha en klipp- och spaljekurs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, säger Margareta Zackrisson.