Det var i tisdagens NT som Edvard Hollertz på ledarsidan skrev en krönika med rubriken "Förlåt Söderköping, jag har hittat en annan". Där förklarar han att som "trogen lokalpatriot" alltid har stått upp för Söderköping och haft en innerlig kärlek till staden – men att han nu varit "otrogen" med en annan stad.

Det var västgötska Mariestad som fick honom på fall och krönikan blev en lång hyllning till staden vid Vänern.

Krönikan väckte inga jättereaktioner i Östergötland, men Mariestads kommun fick snabbt nys om den och valde på fredagen att svara på hyllningen.

Artikelbild

| Så här skrev Edvard Hollertz i tisdagens NT...

– Vi på kommunikationsenheten bevakar alla medier i Sverige och vad som skrivs om Mariestad. Vi såg Edvards krönika i vår nyhetsbevakning och då kände vi att vi behövde besvara hans kärleksförklaring, säger Pia Sandström, kommunikatör på Mariestads kommun.

I fredagens NT syntes resultatet: En stor annons på Söderköpingssidan där man uppmärksammar texten – och vill locka fler östgötar till staden.

Rubriken? "Edvard föll handlöst – förälska dig i Mariestad du också!" Den följdes sedan av texten "Vi försvarar inte otrohet på något sätt. Men vi förstår Edvard. Det är svårt att motstå Mariestad!"

– Vi blev förstås jätteglada över krönikan och tänkte ju då direkt att det är klart att vi måste utnyttja det här och locka Söderköpingsborna till Mariestad och komplettera Edvards krönika, säger Pia Sandström.

Artikelbild

| ... och så här svarar Mariestads kommun i fredagstidningen.

När Edvard Hollertz upptäckte annonsen i tidningen mejlade han ett svar till Mariestad och tackade för de fina orden.

– Det är så många känslor, betyder det här att vi är ihop nu, Mariestad och jag?, säger Edvard Hollertz och skrattar.