– Det här är en chans för ungdomarna att prova olika idrotter och se om de gillar något de kanske inte har testat förut, säger Ida Kregert-Blomstrand, idrottskonsulent på SISU Idrottsutbildarna och Östergötlands idrottsförbund.

Tre sporter per dag ska deltagarna få testa. Första dagen är de i Petersburg med bågskytte och mountainbike. Därefter testar alla bland annat basket och innebandy i Vikingen. Campen avslutas sedan i Brunnsparken med kanot, hinderbana med mera.

– Det här är ett sätt att få ungdomar att hitta nya idrotter. En del kanske har gjort något men börjar tröttna. Istället för att då lägga av med idrott kanske de hittar ett nytt intresse, säger Ida Kregert-Blomstrand.

Gymnasieungdomar som har fått sommarjobb på kommunen är delaktiga som ledare. De får också genomgå en utbildning för detta.

– De lokala föreningarna är aktiva och är med i arrangemanget. Vi försöker även utbilda ansvariga ledare inför detta, säger Ida Kregert-Blomstrand.

Lägret är under dagtid för elever i årskurs tre till sex.

– Vi kör varje idrott ungefär en timme och sedan roterar barngrupperna så att alla får testa allt. Ingen behöver ha någon förkunskap utan det är ett sätt att prova på och testa vad som känns roligt, säger Ida Kregert-Blomstrand.

– Vi försöker också hålla nere kostnaderna för att inte exkludera barn. Det är många andra sportevenemang och läger som är väldigt dyra.