Det har inte direkt varit en regntung vår så här långt och i skrivande stund visar tiodygns-prognosen från SMHI försvinnande lite nederbörd i Valdemarsviks och Söderköpings kommuner. Det är torrt i markerna och det råder också varning för skogs- och gräsbränder i hela området.
Det är emellertid inte det enda problemet som den torra våren fört med sig. Grundvattennivåerna i östra länsdelen är denna vecka på en skala från "under normal" till "mycket under normal".
– Man kan säga att vi har ett sämre utgångsläge inför denna sommar än vi haft de senaste två åren. Samtidigt kan ett väderomslag göra att situationen förändras men nu börjar växterna bli aktiva och det blir varmare, det gör att det blir svårare att hämta in, säger Bo Thunholm, grundvattenexpert på Sveriges geologiska undersökning, SGU och fortsätter:
– Det finns all anledning till försiktighet om man har egen brunn. Har man aldrig haft problem tidigare kanske det inte är så stor fara men om man har fått problem med låga nivåer under de senaste åren, som till exempel 2018, så bör man hålla koll.
Det är alltså växtlighet samt avdunstning som gör att grundvattnet inte fylls på lika mycket vid nederbörd sommartid som under höst och tidig vår. Senast med ett liknande läge i maj var 2019, men än värre var det 2018 då många drabbades av det låga grundvattnet – särskilt de med enskilda brunnar i skärgården.
Är låga grundvattennivåer något som blivit vanligare på senare år?
– Å ena sidan fluktuerar det, på 1970-talet hade vi flera riktiga bottennoteringar med 1976 som värsta året, och det finns flera sådana perioder. Men vi ser också ett tydligt mönster i våra mätningar och det är att årstidsmönstret håller på att förändras. Effekterna av snösmältningen under våren håller på att avta i och med att nederbörden kommer mer som regn, förklarar Bo Thunholm.
– Sedan kommer sänkningen av grundvattennivåerna tre veckor tidigare jämfört med för femtio år sedan. Sommarsäsongen blir alltså längre och det kan bli ett problem om man har liten tillgång i sitt grundvattenmagasin.
SGU har tagit fram tre scenarier som sträcker sig två månader framåt. Blir det torrt eller normalt väder kommer grundvattennivåerna i vår länsdel att bli "mycket under det normala" i juni och juli. Det finns alltså orsak att hålla ett öga på sin brunn.