Daniel Hermansson föreslår en skuggig plats vid villan i Skälboö. Han sätter sig på en stol i trädgården och pustar ut.
Han rabblar upp flera saker som gror i huvudet på honom, och medger att det är lite stressigt. Det är en kommande höstturné, medverkan i SVT:s Muren parallellt med poddinspelningar. Och nyligen släpptes debutboken.
– Jag tror inte folk helt är med på att vår podd är väldigt research-tung. Det är väldigt mycket läsande till varje avsnitt, säger han.
Ringarumssonen Daniel Hermansson är ena halvan i duon bakom en av Sveriges största poddar, Historiepodden, som han spelar in i ett garage vid huset. Han flyttade tillbaka till hemtrakterna för drygt två år sedan, den här gången bor han på Söderköpings sida om kommungränsen. Lite mer än fem kilometer från Ringarum.
– Ända sedan jag flyttade härifrån har något slags avlägset mål varit att komma tillbaka. För jag har kompisar och socialt umgänge här. Mamma bor kvar i Ringarum, och alla kompisar som jag hängde med.
Han berättar om valet att flytta tillbaka till Östergötland.
– Jag jobbade på gymnasieskolan Campus Manilla på Djurgården, men när kollegor jag tyckte om började sluta, funderade vi på om vi skulle vara kvar i Stockholm och skaffa hus, eller flytta hemåt. Men det är dyrt att skaffa hus i Stockholm, jämfört med här.
Daniel pluggade till lärare i Linköping efter studenten och hamnade sedan i Gävle av jobbskäl. Där träffade han Robin Olovsson som blev parhäst i Historiepodden.
– Gävle var en plats jag aldrig hade besökt tidigare. Jag är rätt hemmakär ändå och att flytta 40 mil var inte det roligaste. Då blir man en östgöte i exil, men det blev jättebra ändå och jag trivdes bra i Gävle.
I dag lägger Daniel all sin kraft på poddande, turné och att skriva böcker. Han har gjort författardebut med "De kom, de såg, de segrade" om historiska fältherrar som släpptes i maj. En bok han började skriva på som nyexaminerad och arbetslös lärare i Norrköping 2008.
– Jag bodde på Kungsgatan på den tiden. Åt vitlöksbröd till frukost och sen gick man och matade änderna nere vid Strömmen. Det låter ju som en pensionär. Det är inte direkt en nyutbildad 27-åring, i sina bästa år, som ska ut och bidra till samhället.
– Men den perioden skriver jag om i prologen. Hur mitt historieintresse uppstod och hur boken kom till. Det gav ju vardagen en mening att gå till biblioteket och beställa böcker, som man sen fick gå och hämta och läsa. Det var mest för att jag ville lära mig först. Sen tänkte man också att det vore kul om det blir något. Ibland var jag fylld av självförtroende och tänkte, det här är ju förbannat bra. Det här måste komma ut som en bok förstås.
15 år senare skulle han få rätt. Boken tar grepp om fyra härförare från historien. Julius Caesar, Hannibal, Scipio och Alexander den store.
Har du ägnat dig åt att läsa lokal historia?
– Väldigt lite, det är inte riktigt mitt intresse, men vi hade ett avsnitt nyligen om Carl Bernhard Wadström. Han var en svensk slaverimotståndare och det fanns inte jättemånga såna på 1700-talet, han var från Norrköping. Då fick man anledning att läsa om det.
– Då kom jag också in på Gusum för han var nämligen gift med en kvinna från Gusum. Jag nämnde lite om relationen mellan Ringarum och Gusum i podden, hur den var när jag växte upp. Då frågade Robin: "Hur skulle det gå i framtiden om din son kom hem med en tjej från Gusum? Skulle du acceptera det?"
– Det skulle jag såklart inte ha något emot. Men jag minns när man gick på högstadiet, då var det viktigt på något sätt, säger han och ler.
I höst åker Daniel Hermansson och Robin Olovsson ut på en turné i Sverige.
Vad kan man förvänta sig?
– Vi kommer prata om varför vi krigar, vi människor. Är det något biologiskt, eller är det för att vi har skapat en civilisation där vi behöver skydda vår produktion eller områden? Följaktligen blir frågan om det är något som vi har i oss naturligt eller är det något vi skapat. Men också om fred förstås eftersom föreställningen heter Krig och fred.
– Och vad är fred då? Det måste också definieras.
Kanske får biljettförsäljningen en skjuts av att Daniel då och då syns av miljonpublik i SVT-programmet Muren.
– Jag märker att folk som inte vet vem jag är hittat till podden. Man vill ju att de ska bli nyfikna och börja lyssna på podden. Det är väl en del av poängen.
Är du bekväm med att vara med i tv?
– Det var särskilt nervöst första säsongen, men jag har vant mig och gillar spänningen.