I Valdemarsvik behövs i regel inte ett kommunalt tillstånd för att öppna sin uteservering.
– Här i Valdemarsvik är det generellt så att restaurang- och kaféägarna själva har rådighet över marken, antingen genom att de äger den eller arrenderar den, berättade Malin Österström, näringslivssamordnare i Valdemarsviks kommun i höstas.
– Det innebär att när de själva tycker att det är läge att ha uteservering öppen så finns det inga hinder, förutsatt att de har det vanliga serveringstillståndet.
På Bakfickan i Valdemarsvik var det på tisdagen premiär för uteserveringen – i solsken.
– Vi har ställt ut möblerna och det är tillräckligt bra väder i dag så folk sätter sig. Vi kommer att ha uteserveringen öppen under påsken och det blir nog så även i Söderköping, säger Tobias Laving som driver Bakfickan.
"Flickorna i det gröna huset" har haft sin uteservering igång lite längre.
– Vi städade i ordning för kanske tre veckor sedan, så fort vi kunde få bort snön, säger Jonna Dallner som driver caféet.
Hon förklarar att det är positivt med de extra 20 platserna utomhus.
– Många känner ju att det är tryggare att sitta ute, så det är bara bra att kunna erbjuda det.
Även vid Björkagårdens gårdsbageri sitter flera gäster på däcket utanför bageriet.
– Vi öppnade i förra veckan. Jag skulle ju kunna ställa ut fler bord, men vi har bara fyra med avstånd av smittskäl, säger Edward Svensson som driver bageriet tillsammans med hustrun Ethel.
I Söderköping har kommunen precis som förra året lättat på sina regler kring uteserveringar. Det innebär att det är fritt fram att ställa ut dem tidigare än ett vanligt – pandemifritt – år.
Först ut var Jannes hembageri, som redan uppfört sin påskpyntade paviljong på Hagatorget. Och flera andra planerar att följa efter den närmaste tiden.
– Förut har vi sagt att det skulle vara sopat innan man satta i gång med uteserveringar. För smidighetens skull. Men med pandemin och corona har vi släppt lite på det, säger Peter Tauberman, enhetschef för teknik och entreprenad på Söderköpings kommun.
Dessutom har de sedvanliga avgifterna slopats. Det är ett sätt att ge krögare chansen att utöka sina inkomster under pandemin.
– Normalt tar vi en avgift för att använda de allmänna utrymmena, säger Peter Tauberman.
–Men i de här tiderna har vi valt att göra så här i stället.