Från och med onsdagen den 12 januari införs ett antal nya restriktioner på grund av den ökade smittspridningen i samhället. När det gäller serveringsställen infördes redan den 23 december föreskrifter om enbart sittande gäster och en meter mellan sällskapen. På onsdagen införs dessutom kravet på max åtta personer per sällskap samt att man måste stänga klockan 23.
I Valdemarsviks och Söderköpings kommuner har det gemensamma Miljökontoret uppdraget att genomföra tillsyner för att kontrollera att de här föreskrifterna efterföljs. Efter en tid där det i princip inte varit några restriktioner är det nu alltså dags att varva upp denna verksamhet igen.
– Vi har skickat ut information om de nya föreskrifterna till alla serveringsställen i vårt område, det handlar om något färre än 100 som utskicket gått ut till, men troligen har inte alla dessa öppet nu, berättar Tina Wolinder, miljöskyddsinspektör på Miljökontoret.
– Sedan planerar vi just nu för platsbesök på de här verksamheterna och räknar med att komma igång under nästa vecka. Eftersom vi har ganska turisttäta ställen sommartid finns det ofta gott om plats under vinterhalvåret så generellt ser det bra ut hos oss. Men vi ska checka av och se till att de känner till instruktionerna och vet vad dom ska göra.
Det här tar en del resurser från Miljökontorets ordinarie verksamhet.
– Det gör det absolut, vi får en viss peng från staten för detta men det täcker ju inte allt jobb det här innebär. Till viss del har vi planerat in för att det här kunde hända men vi kämpar ju för att få ihop det, förklarar Tina Wolinder.
– Å andra sidan är det en del av vår ordinarie verksamhet som vi inte kan utföra på grund av restriktionerna och pandemin, till exempel är det inte lämpligt att besöka skolor och förskolor just nu.
De här ändringarna av restriktionerna kommer med kort varsel, de senaste presenterades på måndagen och ska gälla från och med onsdag.
– Vi får informationen samtidigt som allmänheten när det gäller sådana här ändringar så det går fort, sedan är det andra saker som till exempel strategiska bakgrunder som vi kan få tidigare, säger Tina Wolinder som tillägger att alla miljöskyddsinspektörer ska hjälpa till i tillsynsarbetet, ett tiotal.
– Det viktiga för oss är ju att informationen nått ut till serveringsställena.