Trafikverket är ansvariga för E22 och detta gäller även viltstängslen. Däremot är ansvaret för att grindarna hålls stängda hos den som har anknytningsvägen och använder grinden.
– Just grindar är en svag punkt. Skyddet mot viltet är otroligt beroende av att stängslet är tätt och tanken är väl att den som öppnar grinden ska stänga den, säger Anders Sjölund, senior sakkunnig inom biologisk mångfald på Trafikverket.
– All forskning visar att finns det en öppning så hittar djuren dit.
Trafikverket har nyligen satt upp en färist vid Kulla gård där älgar tidigare har tagit sig ut.
– Färist är ett alternativ som fungerar bra eftersom man inte behöver gå ur bilen för att stänga grinden men det funkar inte om det är för höga hastigheter och för mycket trafik, säger Anders Sjölund som tillägger att vissa kriterier också måste vara uppfyllda för att färist ska vara möjligt.
Hur ska man generellt se på viltstängsel som bilist?
– Man ska se på det som en viktig del, men ändå bara en del av åtgärderna för att minska viltolyckor. Om man bara sätter viltstängsel har det nästan ingen funktion alls eftersom djuren behöver gå över vägen av en mängd naturliga skäl och kommer att hitta ett sätt. Därför måste stängsel kombineras med säkra passager, förklarar Anders Sjölund.
När det gäller E22 finns en undergång i anknytning till busshållplatsen Hult nära Ringarum där djur kan passera under vägen, något som alltså är väsentligt för djurens behov.