Många hundra liter glass slängdes efter åskan

Glassen smälte. 300–400 paket tvingades en butik att slängas under dagen. Många hushåll är fortfarande utan el under torsdagen.

Många hundra liter glass tvingades Willys i Söderköping slänga efter åskan.

Många hundra liter glass tvingades Willys i Söderköping slänga efter åskan.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköpings kommun2019-08-29 18:00

– 133 hushåll i Söderköping och 43 i Valdemarsvik är strömlösa på torsdagen. Eon har tagit in extra personal för att snabbt kunna hitta felen. Dessutom har företaget kallat in mer personal även till i kväll då nästa åskväder förutspås.

6 792 blixtar mättes under natten till torsdagen. Alla dessa har inte slagit ner i marken utan några går enbart mellan molnen.

– Det smällde på bra i natt, men det var inget exceptionellt. I somras var det också mer än 5 en gång. Däremot gick åskan precis över Norrköping och Söderköping i natt, vilket kan ha förstärkt effekten hos många, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI i Norrköping.

På torsdagseftermiddagen kan det bli mer åska och regn.

– Det ser ut att aktiveras under eftermiddagen med liknande skurar. Det har redan dragit igång i trakterna kring Jönköping. Men sedan är det osäkert hur det utvecklar sig. Det kan bli väldigt lokala fenomen. Åska är ett kraftigt väderfenomen som man ska ha respekt för, säger han.

300–400 paket glass fick slängas på Willys i Söderköping. Butikschef Thomas Hederberg åkte till affären flera gånger under natten för att manuellt åtgärda säkringarna, men glassfrysarna gick inte att sätta på.

– Glassen är väldigt känslig. Det blir lätt iskristaller och då säljer vi den inte. Men jag är glad ändå. I sammanhanget är det ingen stor förlust eftersom vi fick igång allt annat, säger han.

Totalt var det 17 000 strömavbrott i Söderköping under natten och 8 000 i Valdemarsvik.

– En del kunder fick flera avbrott, säger regionchef Björn Persson på Eon.

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!