Så klarar socialförvaltningen pressen

Socialförvaltningen har fått omfördela resurser för att klara verksamheten och jobbar hårt med att planera för ett större personalbortfall. "Vi jobbar med att vi lever i ett osäkert läge", säger Linda Uller, socialchef.

Sjukfrånvaron inom socialförvaltningen varierar stort mellan enheterna. Totalt ligger den på 20 procent just nu.

Sjukfrånvaron inom socialförvaltningen varierar stort mellan enheterna. Totalt ligger den på 20 procent just nu.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Söderköpings kommun2020-03-28 15:00

Corona-pandemin sätter hård press på kommunen, och kanske främst på socialförvaltningen som ska ta hand om kommunens äldre och svaga grupper. Verksamheten måste fortgå, trots att personal blir sjuk och måste stanna hemma vid minsta symptom. Personalbortfallet ser väldigt olika ut inom olika enheter på Socialförvaltningen, berättar Linda Uller. Frånvaron ligger på mellan 0 och 40 procent.

– Vi har lyckats med att planera och omfördela resurserna. Nu, efter att vi har tillsatt vikarier, har vi en frånvaro på som högst 20 procent totalt inom förvaltningen. Vi klarar oss hyfsat, säger Linda Uller.

Känner du dig trygg med hur personalsituationen ser ut framöver?

– Det är en avvägningsfråga. Jag känner mig trygg med att vi har en god planering och är väl förberedda. Vi vet hur vi ska agera och fördela om resurser om vi får ett stort personalbortfall.

– Alla enheter har också fått i uppdrag att ta fram prioriteringslistor, där tydliggörs vilka insatser som måste prioriteras.

Förvaltningen har också tagit beslut om att delar av daglig verksamhet håller stängt från och med 24 mars. Orsaken är inte främst smittorisken hos deltagarna, utan att det var så stort personalbortfall bland personalen på kommunens gruppboenden.

– Hela 50 procent var frånvarande och då var vi tvungna att fördela om personalresurserna.

– Inom stöd och service fick vi använda våra prioriteringar tidigare än väntat. Och det är något som gett effekt.

En annan åtgärd på grund av Corona-pandemin är att rum har iordningsställts för att kunna möta ett utökat behov av korttidsplatser.

– Det handlar om ifall vi behöver ta emot fler personer och hjälpa regionen helt enkelt. Vi har några rum som vi enkelt kan ställa om, säger Linda Uller.

Förvaltningen har tittat på vilka krav som Folkhälsomyndigheten ställer för att få vårda smittade. Ett av alternativen är att vårda i singelrum.

– Alla våra boenden har singelrum så vi har goda förutsättningar att vårda smittade. En annan del i lokalplaneringen är att titta på om det skulle bli fler smittade på samma boende.

Som vi tidigare har berättat om har de också tagit beslut om att stänga Blå porten (seniorcenter) samt dagverksamheten på Birkagården för att skydda äldre mot smittan. Sen den 24 mars är det också besöksförbud på alla äldreboenden i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!